1.100 persones podrien demanar una prestació de jubilació a la CASS però no ho han fet

Són assalariats o autònoms que han cotitzat prou temps per percebre o bé un capital de jubilació o directament una pensió, però encara no han exercit el dret, segons les dades a finals de l’any passat

Una imatge de la façana de la CASS.
Una imatge de la façana de la CASS. Toni Solanelles

No tothom qui ha cotitzat i té dret a percebre o bé una pensió o, com a mínim, que se li retorni els diners que ha posat al fons de les pensions via un capital de jubilació ho fa. Així ho reconeix la mateixa CASS. I no són poques persones. Segons les dades de la mateixa parapública, més de 185.000 persones tenen punts acumulats i d’aquestes gairebé 1.100 haurien generat dret a alguna prestació que, però, encara no han reclamat. Això es tradueix en prop de 145 milions de punts que s’han generat però, en canvi, no cobrat.

Així ho explica la CASS en la seva memòria de l’any 2022, actualitzant les dades a 31 de desembre. En aquest sentit, parla obertament de “persones que han passat pel sistema adquirint punts de vellesa i que no han exercit el dret a obrar una pensió de jubilació”. Aquesta gent, a més, en els seus registres, encara consten amb vida.

Cal recordar que l’actual Llei de la seguretat social estableix tota una sèrie de requisits per accedir a una prestació de retir. Si no s’arriba als 60 mesos cotitzats, no hi ha dret a pensió. Entre els 60 i els 179, s’accedeix a un capital de jubilació. És a dir, a un pagament d’una quantitat en funció del que es va aportar en el seu dia, però únic. Només a partir dels 180 mesos, (és a dir, 15 anys) es pot accedir a una prestació mensual que es percep fins que es mor.

No es pot oblidar les peculiars característiques del sistema de treball andorrà, especialment pel que fa a les temporades d’hivern. Són moltes les persones que han estat al país i han treballat poques campanyes, potser només una. I, per tant, han cotitzat però no tenen dret a cap retorn -a no ser que sumin aquests drets als que hagin pogut obtenir a altres països en funció dels convenis internacionals existents-. I també hi ha unes quantes que sí que han complert aquests requisits però, pel motiu que sigui, no han exercit el seu dret. És a dir, ni han demanat pensió si arribaven ni tan sols el pagament del capital de jubilació.

Segons les dades de la CASS, en total hi ha 185.362 persones que, en algun moment de la seva vida, han cotitzat al país. D’aquestes, 106.730 són homes i 78.632, dones. Cert, una gran majoria no han arribat als 60 mesos necessaris per generar algun dret. De fet, només 1.098 ho han fet. Així, hi ha 947 que podrien demanar un capital de jubilació (578 homes i 103 dones). I fins a 151 tindrien dret, directament, a una pensió (103 homes i 48 dones). Per tant, ara per ara, són diners, es pot dir, que el sistema s’està estalviant.

Si això es tradueix en punts generats, hi ha fins a 144,76 milions. D’aquests, però, només 840.691 servirien efectivament per convertir-se en un capital de jubilació. 455.846 més permetrien al seu usuari demanar una pensió.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending