Tensió a Canillo per l’atrinxerament de grups de temporers

Prop d’una vintena de persones, com a mínim, es neguen a marxar de la borda de Meritxell i del casal Sant Serni malgrat que el comú els ha comunicat que sense permís de residència i treball han de deixar el país

Entrada al casal Sant Serni.
Entrada al casal Sant Serni. ARXIU

La situació amb els temporers s’està complicant a Canillo i està generant malestar institucional. Amb l’obertura de la frontera amb Espanya, les autoritats immigratòries han decidit no allargar més l’autorització d’estada al país. Per tant, haurien de marxar. De fet, així els ho hauria comunicat el comú. Però hi ha un parell de grups, com a mínim, de temporers llatinoamericans que es neguen a abandonar els llocs on són: la borda de Meritxell i el casal Sant Serni.

Els dos allotjaments els va oferir al seu dia mossèn Ramon. El rector canillenc i promotor d’AINA ha recordat també als passavolants que les autoritats civils han acordat que els treballadors ara ja no legals perquè no se’ls allarguen més els permisos han d’abandonar el país. Però com a home d’Església, no els farà fora. Aquesta situació, segons diferents fonts, també s’ha exposat per part de Ramon Rossell als responsables comunals de Canillo. Tot plegat està creant una situació de peix que es mossega la cua que no està clar com es resoldrà.

En principi, les instal·lacions d’AINA no tenen cap temporer allotjat. Sí que els treballadors que han estat confinats durant mesos al Principat després que la pandèmia els enganxés al país arran de la seva vinguda per fer la temporada hivernal han usat espais de la casa de colònies canillenca com la pista per practicar esport. Però la casa pròpiament dita la té plenament a disposició mossèn Ramon per iniciar-hi ben aviat les activitats d’estiu, amb les respectives restriccions d’aforament.

A casal Sant Serni hi hauria tres o quatre persones que es neguen a marxar i a la borda de Meritxell, tretze més que es mantenen ferms en quedar-se al Principat

Avui era previst que deixessin el casal Sant Serni, al centre de Canillo, a l’antiga rectoria, les persones que hi feien estada. Havien de traslladar-se a l’antic Hotel Pellicer. De fet, el mossèn ja havia donat instruccions perquè es netegessin les dependències del casal per posar-lo apunt per si calen usar-se aquest estiu per a d’altres menesters. Però quan les persones que havien de fer la neteja han acudit a l’immoble s’han trobat que almenys tres dels allotjats es neguen a deixar les instal·lacions.

Tres quarts del mateix passa amb tretze persones que han estat allotjades, que ho estan, de fet, a la borda de Meritxell. Aquest espai ha acollit de manera rotatòria durant tot el temps que ha durat el confinament i mentre els temporers han estat encallats al país una setantena de persones diferents. Segons les fonts consultades, mossèn Ramon va fer confiança a una de les immigrants perquè gestionés l’establiment. Li va facilitar fins i tot les claus.

Però ara que el comú, també el Govern, tenen clar que s’ha de posar el punt i final a l’estada dels temporers perquè ara ja tenen obertes les fronteres, ara no volen marxar S’hi neguen en rodó, asseguren els consultats. Alguns dels temporers s’han ofert per fer de monitor a AINA sense cobrar, sols a canvi de la manutenció i l’allotjament. Però mossèn Ramon tampoc no pot absorbir aquests oferiments perquè hi ha té completa i més i tot la nòmina de col·laboradors.

-

Relacionat

Mossèn Ramon ofereix dos habitatges al comú de Canillo per acollir temporers

El que passa amb molts d’aquests immigrants ara ja en situació irregular és que en els destins que solien anar a l’estiu enguany tampoc no tenen clar que hi trobaran feina o, directament, les empreses o locals -sobretot a la costa espanyola i destinacions turístiques per excel·lència del país veí- on han treballat altres anys ja els han advertit que no tindran feina per a ells aquest estiu.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending