Suport de França per obtenir accés al finançament del Banc Central Europeu

Espot trasllada a Jean Castex que consideren que poder tenir aquest mecanisme és “just i equitatiu” tenint en compte l’adhesió a posicions com ara el tancament de les estacions malgrat que puguin ser perjudicials per a l’economia del Principat

La reunió amb Castex s'ha fet de forma telemàtica.
La reunió amb Castex s'ha fet de forma telemàtica.

França ajudarà a Andorra en els contactes per aconseguir accés al Banc Central Europeu (BCE) per aconseguir finançament. Així s’ha acordat en la reunió entre el cap de Govern, Xavier Espot, ie primer ministre gal, Jean Cantex. Per a l’executiu és lògic poder accedir a aquesta opció tenint en compte el suport que s’ha donat a decisions europees, com ara el tancament de les estacions, malgrat que pugui ser perjudicial per a l’economia. Durant la trobada, també s’ha abordat de la necessitat de fer passos endavant en la negociació per l’acord d’associació.

“Hem explicat i ells han entès que, de la mateixa mantera que ens volem inscriure en les decisions que s’adopten a nivell europeu, encara que puguin ser negatives per a l’economia del país, és just i equitatiu poder tenir accés a mecanismes de finançament i liquiditat”, ha comentat Espot després de la reunió. Per al Govern, tal com s’ha comentat des de fa temps, és “d’una importància cabdal” poder tenir “un prestador d’última instància” a través del BCE. A banda, també es considera necessari poder accedir a “mecanismes d’urgència” per obtenir liquiditat.

La resposta de Castex, segons ha indicat Espot, ha estat positiva. “S’ha compromès a facilitar els contactes amb el BCE”, organisme amb el qual s’ha de negociar directament, ja que aquesta opció, cal recordar, no forma part del mandat negociador existent amb la Unió Europea per tancar l’acord d’associació.

Justament, la trobada també ha servit per analitzar l’estat d’aquest procés que, ha indicat Espot, s’ha de tornar a accelerar. De fet, hi ha un aspecte clau: durant el primer semestre del 2022 França assumirà la presidència de torn de la Unió Europea i, per tant, serà un moment idoni per fer passos gairebé definitius cap al conveni final.

“Seria important avançar significativament, particularment en els aspectes més polítics, coincidint amb aquesta presidència”, ha apuntat Espot. De fet, de la reunió ha sortit amb el convenciment de tenir “el ple suport de França en la negociació” i en el fet que “ens acompanyaran ens els contactes que facin falta”.

Etiquetes

Comentaris

Trending