Portugal vira a la dreta, però sense majoria absoluta

Els conservadors d’Aliança Democràtica (31% dels vots) guanyen les legislatives però hauran de pactar per governar després d’uns comicis marcats per la forta davallada dels socialistes (28,7%) i l’ascens de l’extrema dreta de Chega

Comentaris

Montenegro ha estat el candidat més votat.
Montenegro ha estat el candidat més votat.

Les eleccions legislatives que s’han celebrat aquest diumenge a Portugal semblen haver posat fi a vuit anys de governs d’esquerra. Els comicis es van convocar després de la dimissió com a primer ministre d’António Costa, imputat -i posteriorment desimputat- per un presumpte cas de corrupció. Els sondejos apuntaven a un triomf de l’Aliança Democràtica (AD), de centredreta, i s’estan confirmant, però per un marge molt estret. La formació que lidera Luís Montenegro no arribaria a la majoria absoluta i necessitaria pactes per poder governar després d’una jornada que també ha viscut una forta pujada de l’extrema dreta de Chega.

Amb un 90% de l’escrutini, AD hauria assolit el 31,3% dels vots, davant del 28,7% de Partit Socialista, que pateix una forta caiguda -en els darrers comicis havia superat el 41% dels sufragis. Traduït en escons, cap dels dos assoliria els 116 que atorga la majoria absoluta en un parlament de 230 diputats. Per tant, qui vulgui governar, haurà de pactar.

Ara bé, el paisatge parlamentari no sembla pas senzill. En el cas del PS, els resultats dels altres partits d’esquerra no li permetrien tenir prou suports perquè el seu líder, Pedro Nuno Santos fos investit primer ministre. I tampoc ho té fàcil AD, perquè els suports d’Iniciativa Liberal, un possible soci, tampoc servirien per superar els 115 diputats.

En aquest panorama, qui podria tenir la clau és Chega, formació d’extrema dreta liderada per André Ventura. Frega el 20% dels vots i, per tant, fa un salt important. Ara, però, caldrà veure si Montenegro està disposat a un acord amb aquesta formació que, durant la campanya, ha insistit en què el seu suport no el donarà si no entra en un hipotètic govern. Una opció que tampoc es descarta és que el PS prefereixi abstenir-se per, justament, evitar un pacte amb el partit radical.

SEGUIMENT DES D’ANDORRA

Els comicis també s’han seguit des d’Andorra. 11 persones van acudir de forma presencial durant el dissabte al consolat honorari a la capital per votar en urna. Paral·lelament, també s’ha pogut participar via correu. Al Principat prop de 7.000 residents tenien dret a vot, però havien d’anar a buscar la documentació per correu. A mitjans de setmana, uns 4.500 encara no ho havien fet.

Consultat sobre la qüestió, el consolat ha posat en relleu que la participació real que hagi pogut haver-hi al país encara es trigarà uns dies a saber. No serà fins d’aquí a uns dies quan hi hagi dades oficials.

Onze persones han votat al consolat honorari a Andorra la Vella.
Onze persones han votat al consolat honorari a Andorra la Vella.

Comentaris

Trending