Portugal referma el suport a Andorra en el procés negociador amb la UE

L’ambaixador lusità, Joao Mira-Gomes, ha expressat el compromís d’acompanyar el Principat en les converses que, ha lamentat, s’han vist endarrerides per culpa de la crisi del coronavirus

Comentaris

Ubach i Riba, durant la conferència.
Ubach i Riba, durant la conferència. sfga

La ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Maria Ubach, acompanyada pel secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha presidit aquest dimarts la conferència virtual ‘Presidència portuguesa del Consell de la UE: Temps d’actuar: per una recuperació justa, verda i digital’. La ponència ha anat a càrrec de l’ambaixador de Portugal a Andorra, Joao Mira-Gomes. L’acte ha estat organitzat conjuntament pel ministeri i l’ambaixada lusitana a Madrid. El diplomàtic ha refermat el suport del seu país al Principat en la negociació per l’acord d’associació amb l’organisme comunitari.

Durant la conferència, l’ambaixador Mira Gomes ha presentat les tres grans prioritats que marcaran l’agenda de la presidència portuguesa. Aquestes, ha remarcat, són la recuperació econòmica lligada a les transicions verda i digital, l’enfortiment del pilar social europeu per assegurar transicions justes i el reforç de l’autonomia estratègica d’una Europa oberta a tothom, segons ha informat Govern en un comunicat.

Pel que fa a les actuals negociacions d’Andorra amb la UE per assolir un acord d’associació, el diplomàtic lusità ha assegurat que des del seu país es farà tot el possible perquè el procés avanci. Això sí: ha advertit que la crisi del coronavirus ha alterat el calendari previst. Concretament, l’ambaixador s’ha compromès a treballar de forma propera amb la comissió europea perquè les reunions que s’hagin vist ajornades puguin tenir lloc. A més, també ha proposat explorar possibles mecanismes de cooperació informal que permetin a Andorra apropar-se més de les institucions europees, especialment en un moment d’incertesa com l’actual.

Per la seva part, la ministra Ubach ha recordat que es tracta de la primera vegada que un ambaixador no resident acreditat a Andorra s’ofereix a fer una presentació d’aquestes característiques. En aquest sentit, ambdues parts van acordar que d’ara en davant, el representant al Principat del país que ostenti la presidència de la UE pugui presentar les seves prioritats a la comunitat andorrana.

La ministra Ubach i l’ambaixador Mira Gomes han volgut aprofitar l’oportunitat per recordar els excel·lents vincles que uneixen a ambdós països, que cooperen en àmbits molt diversos des de l’establiment de relacions diplomàtiques l’any 1994. De fet, el diplomàtic ha assegurat que per a Portugal, Andorra és un país veí tot i no compartir fronteres físiques.

Etiquetes

Comentaris

Trending