Les nòmines, el trasllat a l'hotel o el permís de conduir, els punts problemàtics pels ucraïnesos

Des del Govern s'ha insistit en la necessitat "d'integrar-se" al país mitjançant la recerca de feina i l'aprenentatge de l'idioma

Uns dels ucraïnesos arribats al país passant un reconeixement mèdic
Uns dels ucraïnesos arribats al país passant un reconeixement mèdic

La situació en la qual es troben els refugiats ucraïnesos al país, així com resoldre dubtes, han estat dos dels motius que han portat a fer una trobada entre el Govern i aquest col·lectiu, on ha quedat palès diferents contratemps que els està portant el permís de sojorn, a les nòmines provinents d'altres països s'hi suma el permís de conduir i els vehicles amb els quals han arribat al Principat. El trasllat a l'hotel, l'escolarització dels infants o la integració d'aquests, a partir de la feina i l'idioma, han estat altres temes tractats.

L’executiu i els refugiats ucraïnesos han mantingut una trobada informativa per intercanviar opinions, explicar els propers passos que es faran des del Govern i el que han de fer els refugiats i resoldre els dubtes que poguessin tenir. En aquest sentit, des de la part ucraïnesa han exposat els problemes que estan tenint amb el permís de sojorn per poder fer tràmits tan fàcils com cobrar la nòmina, canviar el permís de conduir i passar-lo a l’andorrà o rematricular el vehicle al país.

Sobre aquests punts, la presidenta de l'Associació d'Ucraïnesos d'AndorraAnastasia Kravets, ha indicat que ja ho han posat en coneixement de l’executiu i que aquests hi estan treballant, però de moment no s’ha solucionat. “El permís de sojorn és com una residència passiva, però amb més limitacions”, ha assegurat Kravets, i que el dificulta l'inici d'aquesta segona vida lluny del conflicte bèl·lic entre el país eslau i Rússia.

D’altra banda, també han mostrat preocupació pel trasllat a l’hotel del Tarter. Sobretot per aquelles famílies que tenen nens i que estan escolaritzats en altres parròquies, perquè no saben com s’ho faran després de l’estiu, ja que “l’escola de Canillo té totes les places ocupades”. Així com quins són els tràmits que han de realitzar de cara al següent curs escolar.

Per la seva part, des del Govern se’ls hi ha recordat la necessitat “d’integrar-se” al màxim en el país, sigui quina sigui la durada de la seva estada. Buscar feina i aprendre català són dues de les eines que els hi pot facilitar aquest camí.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending