Maria Ubach destaca l’aposta d’Andorra per reforçar la participació dels joves en l’acció política

La ministra d'Afers Exteriors ha participat aquest dijous en la sessió plenària del 29è Consell de Ministres de l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE)

Comentaris

Maria Ubach i Zbigniew Rau, de l'OSCE.
Maria Ubach i Zbigniew Rau, de l'OSCE. SFGA

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha participat aquest dijous en la sessió plenària del 29è Consell de Ministres de l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), que se celebra a Łódź, Polònia. El consell de ministres és l’òrgan decisori de l’OSCE i es reuneix anualment.

En aquest espai els ministres d’Afers Exteriors poden debatre sobre la seguretat de manera transversal des de la vessant politico-militar, humana i econòmica i mediambiental. Tots els documents i decisions són adoptades per consens entre els 57 Estats participants que formen part de l’OSCE i comprenen una vasta àrea geogràfica.

En la seva intervenció, Ubach ha condemnat l’atac de Rússia a Ucraïna, que, ha destacat, “segueix sent una greu amenaça per a la seguretat i l’estabilitat d’Europa”. Precisament, la ministra ha assenyalat que Andorra acull refugiats provinents d’aquest conflicte bèl·lic i ha recordat que el Govern ha implantat sancions financeres internacionals contra Rússia i Bielorússia, replicant les mesures restrictives emanades per la UE. “La guerra de Rússia ha d’acabar. Faig una crida a tornar al camí diplomàtic, la única sortida. El diàleg ha de prevaldre”, ha afirmat, afegint que “la nostra responsabilitat col·lectiva és posar fi al patiment de la població civil i treballar junts per la pau, la seguretat i el desenvolupament i benestar sostenible”.

En paral·lel, Maria Ubach ha posat en relleu la importància d’impulsar la lluita contra el canvi climàtic, especialment tenint en compte les seves conseqüències específiques en països muntanyosos i en la seva biodiversitat. La titular d’Afers Exteriors també ha emfatitzat l’aposta d’Andorra per reforçar la participació dels joves en l’acció política. Ubach ha finalitzat el seu discurs recalcant que el Principat “està fermament convençut que sense una educació de qualitat per a tothom no pot haver un Estat de dret sòlid”. “L’educació accessible a tothom permet la igualtat d’oportunitats, el fonament de la cohesió social i de la democràcia. També és un poderós instrument a favor de la igualtat de gènere. En aquest sentit, estem convençuts del rol i de valor afegit de les dones per a la construcció i la consolidació de la pau i de la seguretat”, ha clos.

Al marge de la sessió plenària, la ministra d’Afers Exteriors ha participat en una taula rodona sobre el canvi climàtic i la seguretat en les regions muntanyoses, que ha comptat amb la presència també com a ponents dels ministres d’Afers Exteriors d’Alemanya, de Macedònia del Nord i del viceministre d’Afers Exteriors del Kirguizistan. Maria Ubach ha emfatitzat la vulnerabilitat dels ecosistemes de muntanya davant el canvi climàtic i s’ha referit a la importància del compromís de les organitzacions internacionals que pot “marcar una diferència tangible per millorar la vida de les persones i protegir la biodiversitat dels nostres territoris muntanyosos”.

En aquest sentit, ha recordat que Andorra forma part de l’Aliança per les Muntanyes de les Nacions Unides i ha destacat que el Principat va organitzar, en el marc de la COP27, una reunió ministerial per reivindicar un major reconeixement de les zones de muntanya en el marc de l’acció climàtica. “La lluita contra el canvi climàtic és una prioritat màxima pel meu govern”, ha afirmat, i ha afegit que la “cooperació entre Estats i organismes internacionals” és fonamental per fer front als reptes derivats del canvi climàtic.

Etiquetes

Comentaris

Trending