Jean Castex, de Prada de Conflent a primer ministre francès

La designació de l'alcalde de la població dels Pirineus Orientals, arriba només unes hores després de la dimissió d'Édouard Philippe

Jean Castex.
Jean Castex. ARXIU

El president de França, Emmanuel Macron, ha nomenat primer ministre Jean Castex, el responsable de gestionar l’aixecament progressiu de les restriccions per frenar la Covid-19, segons ha informat l’Elisi. Castex, amb una llarga carrera com a alt funcionari, substitueix Édouard Philippe, que ha presentat la seva dimissió aquest mateix divendres per facilitar la remodelació del govern després del revés al partit de Macron en les eleccions municipals.

Castex, alcalde de Prada de Conflent, va ser secretari general adjunt de la presidència de Nicolas Sarkozy des del 2010 fins a la fi del seu mandat. Segons ha comunicat l’Elisi, els ministres de Philippe continuaran en funcions fins que es completi la renovació del govern. Procedent de la dreta tradicional, és un alt funcionari format a l'Escola Nacional de l'Administració (ENA), un 'enarca', en terminologia francesa, com la majoria de l'elit política del país. Ha estat el coordinador del desconfinament a França.

Macron ja havia anticipat una remodelació després de les eleccions locals, en què La República en Marxa (LREM) va obtenir un resultat pitjor a l'esperat. Els mitjans han especulat aquests dies amb la sortida de Govern de Philippe, que va aconseguir en aquests comicis l'alcaldia de Le Havre, al nord de França.

Castex va conèixer els Pirineus Orientals quan hi va fer una llarga estada al poble de Vallcebollera (Cerdanya ) quan era nen per recuperar-se d'una malaltia. Parla el català i fa el discurs inaugural de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), una institució a la que sempre ha donat suport.

Etiquetes

Comentaris

Trending