Illa defensa l’acord per revendre vacunes a Andorra davant els atacs ‘mediàtics’ rebuts

El ministre recorda que la cessió es fa en el marc d’un acord de “solidaritat i cooperació” dins la UE davant les crítiques rebudes per Ciudadanos o presentadors televisius com Ana Rosa Quintana o Risto Mejide

Illa al mig, durant la roda de premsa posterior a la Interterritorial.
Illa al mig, durant la roda de premsa posterior a la Interterritorial.

L’acord que suposava que Espanya revendria vacunes a Andorra fa temps que estava aparaulat, però la capsa dels trons (d’alguns) al país veí es va destapar dissabte quan el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ho va comentar en roda de premsa. Des de llavors, li han plogut crítiques. I això que, per ara, tot just estan confirmades 2.000 dosis. El polític català ha defensat aquest dimecres el pacte que, ha recordat, s’emmarca en la “cooperació i solidaritat amb països veïns” i ha recordat que l’acció també la fan altres governs amb Estats propers.

Des que Illa va explicar el passat dissabte l’acord per revendre part de les vacunes de Pfizer que arriben a Espanya, l’anunci ha generat atacs cap a la figura del titular de Sanitat. Ja diumenge era un líder destacat de Ciudadanos al País Valencià com l’actor Toni Cantó qui, via Twitter, el va atacar. Els darrers dies les crítiques han vingut de figures amb important presència televisiva com Ana Rosa Quintana o Risto Mejide.

Atacs de Risto Mejide per l'acord amb Andorra.

Alguns dels missatges combinen arguments que ben poc tenen a veure amb l’aspecte sanitari. Així, la presentadora de Telecinco, sempre envoltada de polèmica, ho ha barrejat amb el fet que diferents ‘youtubers’ espanyols, el ‘Rubius’ el darrer, hagin decidit viure a Andorra per gaudir d’un millor règim fiscal. Altres missatges són encara més fora de lloc, com ara la insinuació de Mejide, que acusa Illa de revendre les vacunes perquè “hi ha algú fent molt negoci”.

Crítiques d'Ana Rosa Quintana.

Davant d’aquests atacs, Illa ha aprofitat la seva compareixença posterior a la reunió de la conferència interterritorial amb els responsables de Salut de les diferents comunitats autònomes per defensar que aquesta cessió es fa seguint un acord tancat en el marc de la Unió Europea i del qual Andorra no és pas l’únic beneficiat. “Som afortunats de rebre dosis però no podem oblidar que afrontem un esforç de solidaritat i cooperació”, ha comentat el ministre.

Així, ha recordat que es fa el mateix que “França amb Mònaco o Itàlia amb San Marino i el Vaticà”. Sobre el ritme de subministrament, ha avançat que s’anirà vehiculant “amb els mateixos criteris que a les comunitats autònomes”.

En la mateixa roda de premsa, Illa ha refermat que, per ara, el govern espanyol no endurirà les restriccions marcades pel decret d’estat d’alarma. Així tot i que hi havia comunitats autònomes que ho havien demanat, no s’autoritzarà ni a avançar el toc de queda fins a les vuit del vespre ni

Comentaris (7)

Trending