Govern preveu el referèndum sobre l’acord d’associació per a després de l’estiu vinent

L’estudi d’impacte que encarregarà Andorra Recerca+Innovació ha d’estar enllestit abans del 30 d’abril preveient la consulta per a la tardor i analitzarà l’efecte sobre tota l’economia però també a cadascun dels diferents sectors

Un moment de la ronda de negociació amb la Unió Europea
Un moment de la ronda de negociació amb la Unió Europea

La negociació per l’acord d’associació entra en la recta final. I Govern té clar que l’any vinent serà definitiu. Serà el moment del sí o del no. Del referèndum. Aquest se celebrarà després de l’estiu, com s’evidencia en la informació que incorpora el plec de bases que Andorra Recerca+Innovació (AR+I) ha elaborat per seleccionar qui s’encarregarà de fer l’estudi d’impacte que el conveni tindrà al Principat. Aquest es vol tenir enllestit a tot tardar el 30 d’abril del 2024, amb prou temps perquè es pugui analitzar abans de la votació.

Després de molt de temps, ara sí, s’enfila l’agulla per tenir un treball demandat en nombroses ocasions tant pels partits de l’oposició com pels agents econòmics. Un estudi que avaluï quin serà l’efecte de les diferents disposicions incloses en l’acord d’associació sobre el teixit empresarial i social del país. L’encàrrec es fa a través de l’ARI que ha engegat el concurs per escollir els experts que l’elaborin. Gairebé segur, internacionals, vist que, com es reconeix en la mateixa documentació, a Andorra “no existeixen ni empreses ni institucions especialitzades en l’anàlisi i l’avaluació de polítiques públiques i que aquesta és justament l'aproximació demanada per abordar els treballs demanats”.

Es busca principalment una entitat estrangera donat l’abast del treball a fer, que costarà com a màxim 125.000 euros

Obert a entitats estrangeres... i també fent servir la modalitat d’urgència. Perquè, ara sí, cal córrer “donada la proximitat de les dates en què la societat andorrana s’hauria de pronunciar en referèndum sobre la seva voluntat d’adoptar o no l’acord”. S’entén “imprescindible” que el treball estigui enllestit abans “per servir tant a la ciutadania que el votarà directament com als grups polítics que el votaran al Consell General i que faran campanya en una direcció o en una altra”. I és aquí on es posa en relleu que les dates possibles del referèndum arriben “a partir del final de l’estiu del 2024”. Així doncs, el termini màxim per tenir l’estudi d’impacte serà el 30 d’abril.

S’assegura, però, que fins ara havia estat impossible llançar el concurs. Es justifica indicant que “fins al mes de setembre del 2023 no hi havia disponible tota la informació necessària per poder generar un estudi d'aquesta mena”, tot indicant que “faltava, principalment, el document inicial de negociació relatiu a una de les quatre llibertats establertes al mercat únic”.

Sobre el treball, es deixa clar que és necessari “calibrar ex-ante l’impacte que podria tenir per a l’Estat, la societat i l’economia andorranes, en cas d'aprovar-se, l’acord d'associació”. Es demana que qui es faci càrrec hagi testat prèviament la metodologia que farà servir. Es vol  un “anàlisi d’impacte pel conjunt de l’economia” però també un de sectorial, àmbit per àmbit i que s’incorpori un de l’efecte que podria tenir el conveni amb la UE sobre la diversificació del teixit empresarial andorrà.

Com s’ha dit, l’AR+I vol anar de pressa. Es vol que, a tot tardar, a inicis de novembre es pugui haver ja encarregat l’estudi. El preu màxim que es preveu pagar és de 125.000 euros.

Comentaris (22)

Trending