El Govern obre un nou programa de mobilitat per a joves als Estats Units

Afers Exteriors també ha tancat acords amb Irlanda i Alemanya i es preveu signar-ne dos més amb Croàcia i Austràlia al llarg d’aquest primer semestre de l’any

Presentació dels nous programes d'intercanvi de joves
Presentació dels nous programes d'intercanvi de joves

El ministeri d’Afers Exteriors ha presentat aquest dijous un nou programa de mobilitat per a joves amb els Estats Units (EUA). És el segon que es posa en marxa, ja que aquests tipus de projecte es va iniciar amb el Canadà i ja es va per la tercera edició. Així mateix, el Govern ha tancat dos acords més d’intercanvi, amb Irlanda i Alemanya, i es preveu signar-ne dos més durant el primer semestre d’aquest mateix any, amb Croàcia i Austràlia. 

Durant la pandèmia es va començar un programa d’intercanvi de joves amb el Canadà, que aquest any obre la tercera convocatòria. D’aquesta manera, fins al novembre, els interessats es poden inscriure per tal d’optar a l’intercanvi, que és per a andorrans d’entre 18 i 30 anys. La durada de l’estada al Canadà és d’un any, on es dóna la possibilitat de treballar i també de viatjar pel país. Des d’Exteriors s’han previst 25 places, tot i que en els darrers anys han estat dos els joves que han realitzat el programa i dos que s’han inscrit.

Així mateix, aquest any s’ha obert un altre programa, en aquesta ocasió amb els EUA, i serà per als quatre mesos fora del període lectiu. En aquest cas està orientat per a estudiants universitaris, i es podran inscriure fins al març del 2023. El tercer secretari del ministeri d’Afers Exteriors, Jordi Canut, ha explicat que amb aquest programa i amb el permís que es facilita, es donen 30 dies per poder viatjar pel país després de treballar. A més a més, serà obligatori contractar el servei d’una agència privada autoritzada pel departament d’Estat dels EUA que ajudi a identificar possibles destins, així com empreses contractants.

Pel que fa a futurs destins, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha explicat que s’ha signat un acord amb Irlanda i un altre amb Alemanya. Es tracta d’un sistema d’intercanvi, tal com es fa amb el Canadà, i permetrà que joves dels països receptors també puguin acudir a Andorra. Els tràmits, en aquests dos casos, s’estan finalitzant i s’espera que es puguin aplicar de forma immediata. També s’estan acabant de negociar dos més convenis amb Croàcia i Austràlia, que Ubach afirma que s’hauran de tancar durant el primer semestre de l’any per tal de poder-se aplicar com més aviat millor. Per tant, haurà de ser el pròxim Govern qui els acabi de tancar. En el cas d’Austràlia, ha apuntat la ministra, s’ha hagut de retardar mínimament per motius interns del país. Així mateix, s’està amb converses amb diferents estats d’Àsia i Europa. “Volem que siguin acords útils i beneficiosos pels joves andorrans, que els permeti tenir una obertura per conèixer altres cultures i societats”, ha afirmat Ubach.

El primer jove a beneficiar-se del programa ‘Work & Holiday’ del Canadà, Pere Baró, ha explicat la seva experiència. Ha apuntat que el més complicat, sobretot tenint en compte el moment i el context de Covid-19, va ser la burocràcia. En un inici va començar a Vancouver a una estació d’esquí on va passar sis mesos durant l’hivern. Posteriorment, durant el període de transició fins a l’estiu, va aprofitar per viatjar pel país “i conèixer el vertader Canadà”. Durant la següent temporada va treballar llogant kayaks i canoes. Ha apuntat que el seu nivell d’anglès no era molt elevat, “em va servir per millorar-lo i la població local em va ajudar constantment”.

Aquests intercanvis, segons ha explicat Ubach, ha de permetre als joves treballar per poder tenir un salari i viure durant la temporada que s’hagi escollit, “a nivell econòmic hi ha un equilibri entre la feina i la residència”. De fet, pel que fa als habitatges han d’estar els joves qui busquin on quedar-se. Baró ha indicat que, a la seva arribada al Canadà, va buscar un espai per un mes i, posteriorment, a les dues empreses on va treballar li van facilitar allotjament. Aquesta ha estat la seva principal recomanació “que busquin feina que faciliti un lloc on poder-se quedar, t’estalvies una preocupació”.

Etiquetes

Comentaris

Trending