Govern i grups escenifiquen l’acord per buscar una posició conjunta en la negociació amb la UE

L’executiu i les cinc forces polítiques amb representació al Consell General signen un document que marca com es treballarà per tancar la postura que es defensarà en les taules de diàleg amb l’organisme comunitari

Un instant de l'acte de la signatura de l'acord a Ràdio Andorra.
Un instant de l'acte de la signatura de l'acord a Ràdio Andorra.

Govern i tots els grups parlamentaris han posat en relleu la voluntat de treballar conjuntament per assolir el millor acord d’associació possible amb la Unió Europea. Totes sis parts (executiu i les cinc bancades, tant de majoria com de la minoria) han signat un document polític que marcarà la col·laboració i cooperació per fixar quina ha de ser la posició d’Andorra en les rondes negociadores. Durant l’acte forma de rúbrica, tots ells han posat de manifest la importància que el procés de diàleg amb l’organisme comunitari té pel futur, a llarg termini, del Principat.

De fet, s’ha volgut escollir un “lloc emblemàtic” com són les instal·lacions de Ràdio Andorra per escenificar aquesta voluntat de cooperació i col·laboració. L’acord l’han signat el cap de Govern, Xavier Espot, i els representants dels cinc grups parlamentaris: Carles Enseñat (Demòcrates), Pere López (Partit Socialdemòcrata), Marc Magallón (Liberals), Josep Pintat (Terceravia+UL) i Carles Naudi (Ciutadans Compromesos). El text marca, segons ha explicat el Secretari d’Estat per Afers Europeus, Landry Riba, “un punt de trobada per configurar les posicions que Andorra haurà de defensar en el que queda de recorregut negociador”.

El PS ha aprofitat l’acte per demanar ampliar els grans acords a altres àmbits, com l’habitatge, les pensions, la justícia o la gestió de la crisi sanitària; Espot ha admès que cal també altres pactes, però ha deixat clar que no comparteix tots els demanats per López

Espot, després de la signatura, ha volgut destacar que l’objectiu del document és “caminar junts per reforçar els lligams a la UE amb la finalitat d’aconseguir una participació progressiva en el mercat interior, assegurant que s’adopten compromisos assumibles pel país”. En aquest sentit, ha remarcat que “cal un ampli consens polític per negociar bé a Brussel·les i també un ampli suport de la ciutadana, que buscarem amb un referèndum”.

L’acord estableix les pautes a seguir per aquest treball conjunt. Així, s’estipula que hi haurà diferents reunions entre Govern i grups per avançar en la recerca d’una posició conjunta a defensar davant la Unió Europea. Entre elles, trobades prèvies i posteriors a cada ronda de negociació, però també altres de monogràfiques sobre algun punt en concret, compareixences davant la comissió d’Afers Exteriors i, també, encontres ampliats amb presència d’actors econòmics i socials. A banda, també estableix que es realitzaran estudis sobre l’impacte econòmic i social que puguin representar els pactes que s’assoleixin en el marc de l’acord d’associació, aspecte que ha volgut destacar el líder de Terceravia, Josep Pintat.

Espot ha valorat especialment el fet que “reforcem la nostra capacitat negociadora a Europa”, ja que “no és el mateix anar només el Govern que amb tots els grups al darrere”. A més, entén que “també és molt positiu el senyal que enviem a la nostra ciutadania que veu que tots anem de la mà”.

L’acord estableix reunions prèvies i posteriors amb els grups davant de cada nova ronda negociadora amb la voluntat de poder presentar una proposta a la UE el més consensuada possible

Des dels grups de la majoria, la satisfacció també ha quedat clara. Des de DA, Enseñat ha destacat que es feia “política en majúscula”, mentre que el liberal Magallón ha posat el repte de “ser capaços entre tots plegats que, quan arribi el dia que la ciutadania hagi d’acceptar l’acord d’associació, estigui convençuda de la seva bondat pel país”. Des de Ciutadans Compromesos, Naudi també ha insistit en el fet que cal que “tothom vegi que aquest acord d’associació suposa mantenir la nostra sobirania i, per tant, els andorrans ho vegin de forma favorable”.

Des dels grups de la minoria, Pintat ha admès tenir “fonamentades esperances” del fet que el document signat “constituirà un instrument útil per a portar a bon port un aprofundiment de les nostres relacions amb la UE”. Per la seva banda, el socialdemòcrata Pere López ha remarcat que “davant les futures generacions tenim l’obligació d’assumir consensos, fer pedagogia i assolir el millor acord possible”.

El conseller general del PS, però, ha indicat tenir una sensació agredolça pel fet que “hi hagi altres àmbits en què al nostre parer és del tot urgent la col·laboració entre forces polítiques i la materialització de grans acords”, tot posant en relleu l’habitatge, la justícia, les pensions o “la necessitat d’una major coordinació política per la crisi de la Covid”. Espot i Magallón també s’han referit a la necessitat de pactes en altres àmbits, tot i que no en els mateixos indicats per López.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending