El nombre de refugiats ucraïnesos que podran fer estada a Andorra es limita a 250 per ara

Els registres d’Afers Exteriors ja comptabilitzen 244 desplaçats, i malgrat que Govern assegura que “no tanquem la porta a poder ampliar aquesta xifra” també es manté que el volum és “força elevat” i s’ha de poder prestar un suport en condicions

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, amb el ministre portaveu, Eric Jover.
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, amb el ministre portaveu, Eric Jover.

Sigui a través del reagrupament familiar o per via d’un permís de sojorn o sojorn i treball per raons humanitàries, ara per ara el Govern ha fixat en 250 les persones desplaçades pel conflicte bèl·lic a Ucraïna que poden fer estada temporal al Principat. Això vol dir que són les que hi ha i pràcticament no hi ha lloc per a més refugiats. A data d’avui, els registres d’Afers Exteriors tenen inscrites 244 persones. L’executiu no es tanca en banda a poder acceptar més damnificats per la guerra. Però de forma gradual per poder garantir una atenció adequada.

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el titular de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, han comparegut aquest dimarts per exposar el decret pel qual s’estableix el procediment per a l’acollida i el sojorn de les persones desplaçades a causa de la situació humanitària a Ucraïna. A grans trets, i poc o molt, ja s’havien anat anunciant moltes de les coses. Es tracta d’un projecte molt transversal per poder oferir un ajut integral a les persones que vagin arribant des d’Ucraïna. Hores d’ara, dels 244 inscrits, 164 són dones i 80 homes. Del total, n’hi ha 75 que són menors. Fins a 3 anys n’hi ha quinze. D’entre 4 i 10 anys són 34. D’11 a 14 anys n’han arribat setze i deu tenen entre 15 i 18 anys. De tots plegats n’hi ha 41 d’escolaritzats (quatre a maternal, 27 a primària i deu a secundària).

Mentre que Ubach ha exposat els detalls més tècnics del decret, allò que es garanteix l’educació, que es tracta de persones que tenen la protecció de l’ACNUR, que el Govern està en contacte amb aquesta agència de l’ONU per avaluar els escenaris possibles i comunicar-li el nombre de persones que han anat arribat al Principat, Jover ha fet les lectures més de fons. De calat més polític, si es vol. I ha deixat clar que “no tanquem la porta a poder ampliar aquesta xifra” alhora, però, que les 250 autoritzacions previstes és un nombre “raonable”. “És un llindar que es pot modificar i que té una doble funció. Per començar és una xifra que tot i ser generosa és gestionable per a les nostres institucions”, ha remarcat el portaveu governamental.

“És un llindar que es pot modificar i que té una doble funció. Per començar és una xifra que tot i ser generosa és gestionable per a les nostres institucions”, ha remarcat el portaveu governamental

Jover ha fet una comparació amb França i Catalunya per dir, amb dades no oficials, que si es fes la translació de les persones acollides en aquells dos territoris en relació amb la població que hi ha a cadascun d’ells, a Andorra hi haurien de fer estada 40 persones si es prengués el barem francès i 90 si es tinguessin en compte les dades catalanes. En tot cas, el ministre ha recordat que ja els organismes internacionals han demanat a tots els països fer “un esforç” per acollir desplaçats per dins d’una “certa proporcionalitat”. Per tant, en l’arribada de refugiats hi ha d’haver “una certa gradualitat per poder donar el millor tracte a aquestes persones”.

Perquè, ha recordat Jover, malgrat que la xifra establerta en el decret “no està marcada a la pedra”, cal fer també “pedagogia. Estem en una xifra que és força elevada, no tinguem tendència d’accelerar el procés i no puguem donar-los” el suport necessari. I en aquest discurs hi ha anat insistint de diferents maneres. Per exemple, que no es pot ser “extraordinàriament solidaris en la primera etapa (la de rebre) i després, com a microestat que som” que no es pugui donar resposta a les necessitats que demandin els desplaçats. Cert que una cosa és gestionar 250 infants i una altra acollir gent de més edat que a poc a pot, probablement, es podrà anirà inserint en la societat i en el mercat de treball. “Andorra és demandant de mà d’obra, Andorra és un país d’integració ràpida”, ha recordat.

El responsable ministerial, que com Ubach ha recordat la vocació solidària del país però també les dificultats en matèria d’habitatge que hi ha al Principat, ha repassat algunes dades més. Per exemple, que hi ha encara 380 vacants en la quota general d’immigració. O que Govern ha derivat 26 nuclis familiars de refugiats cap a la Creu Roja i 33 cap a Càritas. També que s’han concedit 54 ajuts per a necessitats bàsiques i una quarantena de targetes tant de transport com de prepagament als centres comercials. “Hem de vigilar que el nombre de persones no ens superi” el que es pot abastar.

Maria Ubach durant la seva compareixença al Consell General.

Relacionat

Ubach admet que “preocupa” el nombre d’ucraïnesos que poden arribar i que el topall “està en debat”

Tant Jover com la titular d’Exteriors han destacat que és molt complicat saber si totes aquelles persones ucraïneses que eren al seu país en l’esclat de la guerra i que tenen algun tipus de contacte a Andorra ja han arribat o encara voldrien fer-ho. En tot cas, “el flux de sortida” de ciutadans ucraïnesos s’ha frenat els darrers dies. “Paciència”, ha arribat a dir Jover mentre que Ubach recordava que l’administració accepta qualsevol tipus d’ajut i que hi ha oberts comptes bancaris solidaris per recollir fons per poder atendre la població ucraïnesa que ha arribat al Principat.



“Ens fa por acollir menors”

Qüestionat per la possibilitat que Andorra aculli alguns dels menors que estan sortint del seu país tot sols, el ministre portaveu, Eric Jover, ha reconegut que “ho estem estudiant” perquè han tingut alguna demanda en aquest sentit, però això “resulta d’una complexitat major i amb alguns punts que ens fan por”. Jover ha lamentat que en situacions de drama i penúria com el que es viu a Ucraïna apareixen “els més baixos instints de la naturalesa humana” i que no agradaria a ningú que, involuntàriament, el Principat acabés fent “el joc o ajudant al tràfic de persones”. Per tant, “ho deixarem en mans de països que tenen més capacitat” que Andorra per poder tenir “la seguretat absoluta” en el moment de fer “la traçabilitat” de la procedència dels menors. “Hem de ser molt racionals.” Per tant, “de moment, prudència”.



 

Comentaris

Trending