Ubach admet que “preocupa” el nombre d’ucraïnesos que poden arribar i que el topall “està en debat”

El Govern “coordinarà” les donacions que es rebin de la societat andorrana i com aquestes “poden revertir” en els refugiats que s’instal·len al país, que ara mateix són 194 encara que n’hi ha 29 més han registrat la seva arribada imminent

Maria Ubach durant la seva compareixença al Consell General.
Maria Ubach durant la seva compareixença al Consell General. Toni Solanelles

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha admès que “el topall (de desplaçats ucraïnesos que poden arribar a Andorra) és una qüestió que està en debat” i que “preocupa”. Hores d’ara s’està treballant en el decret que desenvoluparà la llei al seu dia aprovada per acollir refugiats sirians i que en aquest decret, ara per ara, “no hi ha un contingent fixat”. Fins a la data, al Principat ja hi ha establerts 194 persones ucraïneses nouvingudes, i 29 més ja han anunciat la seva arribada imminent tot registrant-se en el formulari preparat a l’efecte pel ministeri que lidera Ubach.

La ministra, juntament amb el titular de Finances, Eric Jover, ha comparegut davant la comissió legislativa de Política Exterior per exposar el conjunt de mesures que s’estan adoptant en relació amb la crisi bèl·lica que es viu a Ucraïna. Al registre d’Exteriors hi ha inscrites hores d’ara 223 persones, de les quals 148 són dones i 75 són homes. En total, dins d’aquests 223 ciutadans ucraïnesos que han arribat al país o estan a punt de fer-ho hi ha 66 menors. Per ara, el tècnics d’Afers Socials han entrevistat 55 nuclis familiars que representen 132 persones.

La sol·licitud del permís de sojorn a l’empara de la llei del 2018 sobre refugiats l’han formalitzat 136 persones. El ministeri d’Interior “treballa” per donar un paraigua legal més ferm als desplaçats una vegada estiguin ja establerts degudament al país en matèria d’autoritzacions de residència i treball, si escau. Ubach ha explicat que la immensa majoria de les persones que han anat arribant al Principat o bé hi tenen familiars o bé hi tenen coneguts, un fet que hauria de facilitar la seva integració i l’obtenció de mitjans per viure.

La titular d’Exteriors ha explicat que des del ministeri d’Afers Socials s’estan coordinant totes les “propostes d’allotjament, material o altres propostes o voluntat de col·laborar” amb els refugiats. S’han reactivat els comptes solidaris oberts per la Covid per poder rebre aportacions econòmiques per finançar les despeses originades per l’arribada dels desplaçats. Hi ha privats i entitats que ja han mostrat “la seva voluntat de contribuir financerament” a la causa. És el cas del Club Internacional.

Ubach ha explicat que s’està en contacte permanent amb el cònsol honorari ucraïnès per avaluar necessitats i que des del Govern s’ha d’establir “de quina manera podem coordinar” la recepció de donacions i el fet que aquestes puguin “revertir” en els desplaçats. Per ara, la ministra ha evitat parlar de cap paga als refugiats ni de cap donació fixa. Sí que ha admès que les entitats, com podria ser el Club Internacional, haurien fet demandes específiques u cal veure “com ho podem gestionar de la millor manera”.

DIFERÈNCIA AMB SÍRIA

Si la titular d’Exteriors -amb el suport del ministre de Finances- s’ha referit més a la cobertura legal sota l’empara del qual s’estan rebent i regularitzant els desplaçats ucraïnesos és pel fet que s’està ultimant el reglament que desenvolupa una llei pensada pels refugiats sirians. Ubach i Jover han deixat clar que aquell marc legal s’havia pensat estrictament per a persones que s’anaven a cercar en el lloc de conflicte una vegada ja estava planificat el seu aterratge al Principat.

En aquesta ocasió la situació és diferent i tot i que pugui ser un matís, és de cabdal importància, perquè s’ha de donar cobertura legal a unes persones que han arribat de cop i volta i sense preveure-ho anticipadament. Per tant, avaluar fins a quantes persones es poden acollir és cabdal “preocupa” i “està en debat”. “A veure com ho podem resoldre perquè Andorra té les seves limitacions d’allotjament, d’escoles… i i hem de tenir en consideració els mitjans dels quals disposem”, ha dit Maria Ubach.

Comentaris (8)

Trending