Ferran Costa i Roger Padreny, observadors de l’OSCE en les eleccions a Bòsnia

Els dos consellers generals participen aquest cap de setmana en la missió que l’assemblea parlamentària de l’organisme dirigeix per comprovar el bon funcionament d’un procés “complex”, ja que s’elegeixen fins a tres presidents, un per cada ètnia del país

Padreny i Costa, a la sessió de formació d'aquest divendres.
Padreny i Costa, a la sessió de formació d'aquest divendres.

Bòsnia i Hercegovina celebra aquest diumenge eleccions legislatives i presidencials. Com sol ser habitual en aquests processos, l’Organització per a la Seguretat i Cooperació (OSCE) a Europa, i més concretament la seva assemblea parlamentària enviarà una delegació d’observadors per comprovar que el procés es fa de forma correcta. Entre els seus membres, dos consellers generals andorrans: Ferran Costa i Roger Padreny.

Tots dos ja han participat aquest divendres en les sessions de formació per poder fer la seva tasca adequadament. Els comicis, cal recordar, se celebraran diumenge. I, en aquest cas, són ben especials. Així ho explica el president del grup independent i de la delegació del Consell General a l’assemblea parlamentària de l’OSCE (OSCE-PA). Serà la quarta missió d’aquestes característiques en què participa, però la més peculiar. Fins i tot més que quan va ser un dels enviats a controlar les presidencials als Estats Units, que van finalitzar amb la victòria de Joe Biden davant el polèmic Donald Trump.

“La diferència fonamental aquí és la diversitat ètnica. El sistema electoral hi està supeditat”, revela el polític. A Bòsnia, indica, “han de conviure tres presidents, un per cadascuna de les ètnies majoritàries”. Al seu entendre, “és una complexitat per mi inèdita” a la vegada que “un equilibri que encara és fonamental”.

Per a Padreny, el viatge al país balcànic és la primera experiència d’aquest tipus. “Ja he participat en assemblees de l’OSCE-PA i en la creació de la xarxa de joves”, recorda. Ara, considera que “també és interessant viure aquest procés”. I més, apunta, fer-ho a un país com Bòsnia. En aquest sentit, recorda que “quan jo vaig néixer, el 1993, just estaven guerra; estan aquí és corprenedor veure tot el que va suposar”.

WhatsApp Image 2022 09 30 at 17.42.21
Una de les sessions de formació.

La missió s’allargarà durant tot el cap de setmana. Aquest divendres, juntament amb la resta de parlamentaris dels diferents Estats de l’OSCE, Costa i Padreny han participat en diferents sessions formatives: “Ens han transmès aspectes com quina és l’estructura de partits, l’organització, el sistema electoral o com es veu la política des dels mitjans”. Aquests coneixements “ens han de servir per tenir la millor visió possible a l’hora de fer d’observadors”.

Les formacions continuaran aquest dissabte. I, ja diumenge, toca matinar. Des de les set del matí, en dos grups diferents, els dos consellers generals estaran visitant col·legis electorals per comprovar que tot el procés segueix les línies bàsiques de la democràcia. És, remarca Costa, una missió essencial per a l’organisme internacional. “Per a l’OSCE-PA és fonamental; una part eminent. Ens trobem parlamentaris de tots els països per garantir el bon fer en els processos electorals dels llocs on som convidats”, comenta.

Comentaris (16)

Trending