Espot i Sánchez demanen “deixar treballar a la Justícia” amb l’‘Operació Catalunya’

Tots dos mandataris han parlat sobre la causa oberta al Principat per la branca andorrana de l’afer però entenen que s’ha de respectar la divisió de poders i que no ha d’afectar les relacions bilaterals entre els dos països

Sánchez observa com Espot signa el llibre d'honor de la Moncloa.
Sánchez observa com Espot signa el llibre d'honor de la Moncloa. SF LA MONCLOA

El procés judicial obert per la Batllia per la branca andorrana de l’‘Operació Catalunya’ ha estat ben present en la reunió que han mantingut Xavier Espot i Pedro Sánchez. N’han parlat, de fet. Això sí, portes enfora, per constatar que l’afer es troba “judicialitzat” i, per tant, ara pertoca deixar fer a les autoritats responsables. Els governs, han remarcat, han de respectar la separació de poders. El cap de l’executiu també s’ha mostrat convençut que l’afer no ha d’espatllar les “excel·lents” relacions entre tots dos països.

Des del primer moment que es va anunciar la trobada, demanada expressament per Espot, quedava clar que els dos mandataris no podrien deixar de comentar l’obertura de la causa al Principat. Més encara després que aquest mateix dijous es conegués que la batlle encarregada del cas, després d’encausar l’ex president espanyol, Mariano Rajoy; dos dels seus ministres, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz; i bona part de la cúpula policial de l’època així com efectius que estaven destacats al Principat, també ha ordenat investigar la policia andorrana i, si cal, demanar el suport dels seus homòlegs espanyols. I l’afer s’ha posat sobre la taula.

Jaume Antich, inspector de la policia, entre els ambaixadors andorrà i italià a Madrid.

Relacionat

La batlle ordena a la policia del ‘cas BPA’ aclarir la derivada andorrana de l’‘Operació Catalunya’

Així ho ha admès Espot. “Quan es fa una reunió bilateral, es parla de tot i aquest és n tema d’actualitat”, ha reconegut. Això sí, la conversa tot just hauria servit per “constatar de comú acord que tot està judicialitzat i que ara cal deixar treballar la Justícia, tant d’un país com de l’altre”.

I és que, ha volgut remarcar, tant Espanya com Andorra “som dos Estats de dret on hi ha separació de poders”. Així doncs, entén que “aquestes qüestions les han de resoldre els sistemes judicials”. No hi pot haver, ha indicat, cap intromissió dels governs.

Ni tan sols per agilitzar la possible cooperació entre cossos d’ordre. “Les instruccions les han de rebre dels batlles i dels jutges. La policia judicial andorrana farà el que li mani la batlle i l’espanyola el que digui el jutge”, ha comentat Espot. Així, els dos mandataris s’han limitat a “prendre nota de les informacions” i manifestar que “hem de deixar fer la Justícia”. Això, malgrat que, no es pot oblidar, des del partit de Pedro Sánchez, el PSOE, s’ha expressat la voluntat d’aclarir l’afer, com demostra el fet d’haver donat suport a la creació d’una comissió parlamentària al Congrés, a petició dels grups nacionalistes de la cambra, centrada en la matèria.

Espot entén que el procés judicial obert a Andorra, malgrat que afecti tot un ex president espanyol, no perjudicarà la diplomàcia entre tots dos països. “Al contrari”, ha indicat. Així, ha remarcat que “constatem que això ni ha impactat ni impactarà en l’excel·lent relació bilateral”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending