Espot participa en un Fòrum de la Pau centrat en el món després de la pandèmia

La pobresa, les vacunes i el multilateralisme han centrat els discursos de la jornada inaugural d'una trobada organitzada per Emmanuel Macron

Xavier Espot durant la seva intervenció telemàtica.
Xavier Espot durant la seva intervenció telemàtica. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot, ha participat aquest dijous en la cerimònia de caps d'Estat i de Govern del Fòrum de París de la Pau. La 4a edició del Fòrum, organitzada pel president de la República francesa i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron, se celebra sota el títol 'Reduir les fractures mundials: La via d'una millor governança després de la Covid-19'. Els discursos inaugurals s'han centrat en la pobresa, el multilateralisme i les vacunes.
 

Espot ha felicitat Macron per l'organització durant quatre anys d'aquest Fòrum de reflexió i mediació, que ha reunit de manera presencial alts mandataris d'arreu del món, a més de representants d'organitzacions internacionals no governamentals o de la societat civil internacional, ministres, empresaris i figures compromeses amb les temàtiques del Fòrum.

La reconstrucció del món després de la pandèmia, el canvi climàtic i la situació política a Líbia seran altres temes que es desenvoluparan durant la quarta edició del Fòrum que compta amb la presència de 30 caps d'Estat. La trobada ha estat inaugurada pel president de França, Emmanuel Macron i per la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris.

Durant el seu discurs ha afirmat que "la comunitat internacional ha de fer front al repte de l'augment de la desigualtat". Ha demanat que acabi la violència contra les dones i ha asseverat que "a mesura que ens recuperem de la pandèmia hem de treballar per a un món millor". Macron ha agraït la presència de tots els mandataris i ha recordat que el Fòrum es va crear coincidint amb el centenari el final de la Primera Guerra Mundial. Ha assenyalat que creu en el multilateralisme "però que sigui eficaç" i ha anunciat l'enviament de més dosis de vacunes a països com Bangla Desh i ha manifestat que "hem d'accelerar els mitjans per lluitar contra la pandèmia a tots els continents".

El president de Nigèria, Muhammadu Buhari ha fet esment a les baixes xifres de vacunació als països més pobres i ha demanat més suport per reduir la diferència en els percentatges amb Europa i els Estats Units. Sheikh Hasina, primera ministra de Bangla Desh ha fet una crida per la pau en el món. "L'ordre multilateral basat en unes normes ha de ser respectat per tots els països", ha indicat.

El cap de Govern reafirma el compromís d'Andorra amb el multilateralisme

Espot, per la seva part, en una declaració telemàtica, ha reafirmat el compromís del Principat a "seguir reforçant un multilateralisme renovat i més efectiu" per "actuar de manera concertada, unida i inclusiva si volem reduir la bretxa creada entre les nostres societats". Aquest multilateralisme ha afegit, no només ha de ser entre governs, "sinó també amb la plena implicació de les ONG, el sector privat, els científics, els joves i tots els actors implicats a les nostres societats". Ha posat en relleu que la superació de reptes com la pandèmia de la Covid-19 i les seves conseqüències o el canvi climàtic "només serà possible si totes les parts interessades decideixen treballar de manera coordinada i integrada". En temps de pandèmia i crisi econòmica, la solució que ofereix Andorra és considerar l'educació per al desenvolupament sostenible com a essencial", ha remarcat el cap de Govern, que ha recordat que "és la nostra responsabilitat invertir més i millor en educació i cooperació científica".

 

Comentaris (3)

Trending