Espot fa una crida perquè les vacunes arribin al tercer món

El cap de Govern ha intervingut en el Debat General de la 76a Assemblea General de les Nacions Unides, on ha tractat temes com el canvi climàtic o l’educació per al desenvolupament sostenible

El cap de Govern, Xavier Espot, a la seva intervenció.
El cap de Govern, Xavier Espot, a la seva intervenció. Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, ha intervingut en el Debat General de la 76a Assemblea General de les Nacions Unides, que porta per títol “Una presidència per a l’esperança”. Durant el seu parlament, Espot ha fet una crida sobre la importància de què les vacunes arribin tot arreu del món, així com de la importància de la lluita contra el canvi climàtic o el dret a l’educació.

“El vaccí és l’eina més potent que tenim per combatre aquesta pandèmia, però no servirà de res si no arriba al braç de tots els habitants del planeta”. Espot ha insistit en la importància d’una col·laboració entre diverses institucions perquè els vaccins es puguin distribuir i que arribin als països en via de desenvolupament. En aquests estats, el percentatge de persones immunitzades és força baix.

Un dels eixos centrals del discurs d’Espot ha estat l’afectació de la pandèmia, a nivell global i d’Andorra. El cap de Govern, seguint en la línia de la vacunació, ha volgut remarcar la col·laboració amb Espanya, França i Portugal en la distribució de vaccins, indicant que el 75% de la població ja ha pogut rebre la pauta completa gràcies a “la solidaritat dels nostres veïns”, així com al programa COVAX. Respecte a això, ha indicat que s’han de continuar iniciant “esforços multilaterals i a fer-ho d’acord amb els valors i comptant amb la inclusió de tothom”.

En aquest mateix sentit, ha fet referència a l’afectació econòmica que ha tingut la Covid-19 en Andorra, que “és un país que té una extrema dependència del sector turístic”. Ha explicat que s’han hagut d’accelerar alguns processos, així com impulsar-ne de nous, per poder obrir l’economia cap a altres vessants. “Apostem per una recuperació que ha de ser una oportunitat per crear estabilitat, creixement i diversificació econòmica generant nous llocs de treball”.

 “Apostem per una recuperació que ha de ser una oportunitat per crear estabilitat, creixement i diversificació econòmica generant nous llocs de treball”

D’altra banda, i també amb una forta presència en les paraules d’Espot, ha tractat el canvi climàtic i el camí cap a la sostenibilitat. “És tard per esmenar els nostres errors amb el medi ambient, però no és tard per deixar de cometre’n més”, ha afirmat el cap de Govern. En aquest sentit, ha exposat davant l’ONU els diferents projectes que ha engegat Andorra, per tal d’aconseguir ser “el primer país que sigui reserva de la biosfera”.

Espot ha destacat el camí cap a la transició energètica que ha iniciat el país, i que passa per l’entrada en vigor de la taxa CO2, “que ens ha permès també rebaixar significativament els preus del transport públic”. D’altra banda, l’altre pilar fonamental ha sigut la llei de l’economia circular, que ha assegurat que “ens permet passar d’una economia lineal a un model més eficient”.

Per tal d’arribar a aquest punt i a aquest país que vol aconseguir, Espot ha defensat l’educació com un dels drets humans, “un dels principals catalitzadors per al desenvolupament sostenible, l’erradicació de la pobresa i la prevenció de conflictes”. Assenyalant els joves com a vectors del canvi que necessita la societat en el punt en què es troba. “No ens enganyem: el futur de les generacions més ben preparades està en les nostres mans”.

La igualtat de gènere també ha fet acte de presència. En aquest sentit, Espot ha remarcat la presència activa de les dones per poder aconseguir un equilibri. “L’empoderament, que s’havia accelerat, no pot aturar-se, no pot anar enrere amb la pandèmia”. Així, ha exposat els diversos projectes que s’han posat en marxa des de Govern.

 

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending