Espot espera llimar les diferències fiscals amb Espanya durant la Cimera

El cap de Govern admet que una de les qüestions que de forma bilateral tractarà amb el president espanyol durant la seva visita la setmana vinent per la trobada iberoamericana serà l’impacte que pot tenir sobre el Principat la modificació de la llei sobre el frau fiscal

El cap de Govern, Xavier Espot, durant la compareixença per desgranar el programa de la Cimera Iberoamericana.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la compareixença per desgranar el programa de la Cimera Iberoamericana.

El cap de Govern, Xavier Espot, espera que la reunió bilateral que la setmana que ve, en el marc de la Cimera Iberoamericana, mantindrà amb el president espanyol, Pedro Sánchez, serveixi per acabar d’aclarir la visió espanyola en matèria fiscal i que permeti esvair qualsevol tipus de dubte i possibilitat de retornar Andorra en alguna mena de llista negra fiscal a Espanya. Durant la presentació del programa de la trobada iberoamericana Espot ha admès que aquesta és una de les qüestions a tractar amb Sánchez.

El màxim responsable de l’executiu andorrà està convençut que la Cimera és “una oportunitat per Andorra, un pas endavant significatiu en les relacions internacionals” i, també, que serà “l’esdeveniment de més calat en matèria d’activitat internacional i multilateralitat” en què hagi participat el Principat en un paper tan primordial. Espot, que ha comparegut a Soldeu al costat del president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, ha deixat clar que el brot de coronavirus que ha afectat el ministeri d’Afers Exteriors amb la ministra Maria Ubach al capdavant no alterarà de cap manera ni el programa de la Cimera ni la participació presencial de cap de les delegacions que tenien previst traslladar-se a Andorra i que ho faran en els propers dies. El plat fort dels actes començaran a partir de dimarts a mitja tarda.

​El màxim responsable de l’executiu andorrà està convençut que la Cimera és “una oportunitat per Andorra, un pas endavant significatiu en les relacions internacionals” i, també, que serà “l’esdeveniment de més calat en matèria d’activitat internacional i multilateralitat” en què hagi participat el Principat en un paper tan primordial

El cap de Govern ha desgranat alguns dels principals actes o activitats que se celebraran al país la setmana que ve igual com ho ha fet Cadena pel que fa al ‘Encuentro Empresarial’, que és la branca estrictament econòmica de la Cimera política. Hi haurà reunions amb presència de tots els països, la majoria d’ells de manera telemàtica, i hi haurà trobades bilaterals, especialment entre els països que viatjaran presencialment al Principat. Espanya i Portugal, i també Guatemala i República Dominicana més enllà d’Andorra i la delegació de la secretaria general iberoamericana seran els que tindran representació física al país.

Espot ha explicat que tant amb Espanya com amb Portugal, en les reunions bilaterals que es mantinguin, es tractarà d’aspectes relacionats amb la negociació amb la UE per l’acord d’associació del Principat. Els portuguesos ostenten actualment la presidència europea. En aquest marc, el cap de Govern ha remarcat la consecució de la benedicció de Brussel·les en relació amb el monopoli de FEDA. El mandatari governamental també ha explicat que tot hi haver fet “molta feina” fins ara, s’aprofitaran els contactes bilaterals per parlar de la tramitació del ‘passaport Covid’ i que es tingui en compte Andorra per facilitar la mobilitat europea a partir del mes de juny. Portugal és un dels països més intransigents i que més restriccions defensa.

També s’ha fet feina en relació amb la modificació a Espanya de la llei sobre el frau fiscal però aquesta tema, “i altres que potser no són de tanta actualitat però també d’interès”, ha remarcat Espot, es posarà sobre la taula en la reunió amb Pedro Sánchez. El cap de Govern ha recordat que el treball parlamentari al Congrés espanyol en relació amb el projecte de llei modificatiu de les normes sobre fiscalitat encara està en curs. I es vol aprofitar la trobada amb els principals mandataris espanyols per esvair qualssevol tipus de dubte.

Espot i Cadena durant la presentació de la Cimera.
Espot i Cadena durant la presentació de la Cimera.

I tornant a la pandèmia i la seva gestió, que és un dels eixos centrals de la Cimera, Espot ha recordat que es tractarà l’accés universal a les vacunes partint de què no tots els països fins i tot de l’espai iberoamericà “tenen la sort” d’haver posat “la primera tanda” de vacunes al 30% de la població que es el que preveu assolir el ministeri de Salut aquest cap de setmana. Un dels objectius de la Cimera és trobar elements, estratègies, que permetin marcar un camí més clar sobre com afrontar eventuals crisis sanitàries més endavant. Justament, Espot ha explicat que el president de la República francesa i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, participarà de manera telemàtica en una trobada que pretén establir un full de ruta, un nou marc, per poder afrontar amb més garanties “futures pandèmies”.

El president de la República francesa i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, participarà de manera telemàtica en una trobada que pretén establir un full de ruta, un nou marc, per poder afrontar amb més garanties “futures pandèmies”

La pandèmia marca la Cimera. No només pel format i pel fet que ha endarrerit mig any la celebració de la trobada sinó perquè pocs dies abans de l’encontre ha esclatat un brut de Covid al ministeri d’Afers Exteriors. Això no treu que hi hagi “absoluta tranquil·litat” i que tant la trobada empresarial com la política es faran amb absolutes garanties sanitàries. La crisi sanitària ha evidenciat, segons Espot, que “no sempre cal fer presencialment totes les coses” i com que les persones del ministeri “es troben bé de salut”, continuen treballant encara que sigui des de casa perquè “tot estigui perfectament greixat” alhora que hi haurà “una tasca de reforç i suplència per aquelles tasques” que s’havien de fer presencialment.

Tant la trobada empresarial -per a la qual hi ha més d’un miler d’inscrits per seguir-lo telemàticament i uns 330 per acudir-hi de forma presencial, entre els quals es compten periodistes i qualsevol persona que hagi d’acudir al recinte encara que no tingui un interès directe en allò que allí s’hi digui- com la Cimera Iberoamericana pròpiament dita ha de permetre Andorra donar-se a conèixer als països de l’Amèrica Llatina que, segons que ha remarcat el cap de Govern, “tenen una capacitat de fer inversió estranger i una capacitat d’enviar turistes”. Ara, Espot ha deixat clar que “no només” s’assumeix l’organització d’actes com aquests “perquè hi hagi un retorn econòmic i social” sinó també per fer una aportació “al concert de les nacions”.

En aquest marc, serà “un gra de sorra per ajudar a millorar les condicions de vida dels ciutadans i les ciutadanes de països que no han pogut tenir la nostra sort”, ha afirmat Espot, que ha destacat la importància d’estar al costat dels països en vies de desenvolupament. Tanmateix, “la crisi del coronavirus reforçarà encara més la bondat i els resultats palpables que esdevindran d’aquesta Cimera”, ha remarcat el màxim responsable de l’executiu andorrà.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending