Espot destaca a l’ONU les accions d’Andorra per fer front al canvi climàtic

El multilateralisme, el multilingüisme han estat els altres eixos del discurs del cap de Govern a l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York

Xavier Espot ha comparegut davant l'assemblea de l'ONU aquest vespre hora andorrana.
Xavier Espot ha comparegut davant l'assemblea de l'ONU aquest vespre hora andorrana. SFGA

El multilateralisme, el multilingüisme i la crisi climàtica han estat els eixos del discurs del cap de Govern, Xavier Espot a l'Assemblea General de les Nacions Unides que es tanca aquest divendres a Nova York. Espot ha destacat la implantació de la taxa verda per avançar cap a una mobilitat més sostenible. "El fons verd ens ha possibilitat finançar més i millors programes d’eficiència energètica i ser un dels primers països del món a oferir el transport públic gratuït".

El cap de Govern ha destacat també l'aprovació de la llei d'economia circular, "una iniciativa destacable i pionera que fixa un horitzó al 2035 per passar del model de producció lineal que tenim actualment, a un model de producció circular en què la majoria de residus passin a ser subproductes que es tornen a introduir a la cadena productiva, amb especial èmfasi en la lluita contra el malbaratament de recursos i, en concret, dels aliments". Espot ha afirmat que "ens trobem davant la darrera oportunitat per abordar de manera eficaç i contundent la crisi climàtica, el repte més global i més important que tenim plantejat" i ha aprofitat per recordar que "hem assumit des de fa anys el compromís de vetllar pel nostre patrimoni natural, fent de la protecció del medi ambient una de les nostres prioritats"

Ha fet referència al conflicte bèlic entre Rússia i Ucraïna subratllant la importància del multilateralisme com una eina per fer front a les crisis, als reptes i a les amenaces comunes que "necessiten un sistema multilateral fort". L'any vinent es commemorarà el 30è aniversari de l'entrada del país a les Nacions Unides i "serà per Andorra una excel·lent ocasió per celebrar les virtuts de l’ordre multilateral i reafirmar el nostre compromís ferm i constant amb aquest ordre".

Considera el multilingüisme com una eina de diàleg, de comunicació, d'intercanvi, en definitiva, com a vehicle per a la pau

Després del multilateralisme i del canvi climàtic, Espot s'ha referit al multilingüisme que "és un dels elements característics i diferenciadors [d'Andorra]". Així, ha volgut aportar el suport i compromís a les accions que promouen les Nacions Unides sobre el multilingüisme "com a eina de diàleg, de comunicació, d'intercanvi, en definitiva, com a vehicle per a la pau". Ha compartit la visió del secretari general de l'ONU sobre la necessitat de ser solidaris amb les generacions joves, de comptar amb la seva implicació en la presa de decisions. "Per aquest motiu, totes les institucions andorranes treballen prop dels joves perquè puguin ser part activa de la vida política i per dotar-los de les capacitats necessàries per gestionar el seu futur.

WhatsApp Image 2022 09 23 at 21.46.14
Xavier Espot durant l'al·locució.

En l'àmbit social ha volgut recordar l'aprovació al Consell General de la Llei per a l’aplicació del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i la no-discriminació entre dones i homes. Es tracta, en paraules d'Espot, d'"una llei pionera que ens dona instruments indispensables per trencar la barrera invisible que encara impedeix la plena igualtat." Ha tancat la seva intervenció destacant que "cap esforç individual no serà suficient, però sí necessari, perquè la lluita que tenim plantejada i en què ens trobem immersos requereix la contribució de tothom. Andorra està disposada a participar-hi i a actuar decididament per ser part de la solució.

TROBADES BILATERALS

Espot, acompanyat de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, s’han trobat amb els ministres d’Afers Exteriors de Mònaco i San Marino, amb els quals han celebrat l’acceleració del ritme de les negociacions per a l’Acord d‘Associació dels darrers mesos, així com la bona entesa i la col·laboració entre els tres països en la defensa de les seves particularitats. Xavier Espot, la ministra d’Afers Exteriors de Mònaco, Isabelle Berro-Amadeï i el secretari d’Estat d’Afers Exteriors, per a la Cooperació Econòmica Internacional i les Telecomunicacions, Luca Beccari, han coincidit en l’oportunitat que representa culminar les negociacions i assolir un acord que esdevingui un marc de progrés i de desenvolupament social i econòmic per al futur dels tres països.

El cap de Govern ha exposat als mandataris de Mònaco i San Marino l’agenda marcada per al darrer trimestre de l’any, on es preveu intercalar la negociació tècnica de la normativa europea, mitjançant rondes formals i tècniques, amb reunions polítiques d’alt nivell. Així, Espot els ha anunciat que Andorra rebrà el 13 octubre la visita del vicepresident de la Comissió i màxim responsable polític de la negociació, Maroš Šefčovič. Šefčovič també visitarà Mònaco i San Marino aquesta tardor.

Espot també els ha compartit la voluntat d’Andorra de continuar informant i divulgant a la ciutadania els reptes i oportunitats que representa l’acord, així com els detalls de la negociació. En aquest sentit, els ha explicat que, a partir del pròxim dimarts, inicien noves reunions públiques amb la voluntat de dialogar i debatre sobre aquesta qüestió cabdal per al futur d’Andorra.

Comentaris (14)

Trending