Espot assegura que la UE ja està d’acord en una transitòria de 7 anys per telecomunicacions

El cap de Govern s’ha mostrat satisfet perquè “les nostres demandes estan sent altament satisfetes”, tot i que el principal escull en l’acord d’associació és el dels serveis financers

El cap de Govern, Xavier Espot i el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maros Sefcovic.
El cap de Govern, Xavier Espot i el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Maros Sefcovic. SFGA

Andorra demana un període transitori per adaptar-se a l’eliminació del ‘roaming’, és a dir que els turistes paguin a Andorra el mateix que paguen als països d’origen i viceversa. En les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea, des de Brussel·les es fixava una transitòria de dos anys, mentre que el Principat en demanava set. El cap de Govern, Xavier Espot, ha manifestat que “ens estem movent en un termini d’entre sis i set anys i, per tant, les nostres demandes estan sent altament satisfetes.

Les telecomunicacions suposaven una de les línies vermelles de les negociacions amb Europa amb la intenció de mantenir el monopoli d’Andorra Telecom. Les negociacions no estan sent fàcils, perquè des de la Unió Europea es vol que el ‘roaming’ s’acabi en dos anys, mentre que l’equip negociador encapçalat pel secretari d’Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, havia demanat un termini al voltant de set anys per garantir la viabilitat financera de l’operador públic.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha manifestat aquest divendres que “ens estem movent en un termini d’entre sis i set anys i, per tant, les nostres demandes estan sent altament satisfetes”. En aquest sentit, recorda que “hem pactat una sèrie de salvaguardes que serà difícil que hi hagi una liberalització i és un tema que tancarem pròximament”.

SERVEIS FINANCERS, LA POTA MÉS COMPLICADA

Amb la lliure circulació de persones pràcticament tancada i les telecomunicacions també, els esforços se centren en els serveis financers, on ni de bon tros es pot dir que es visualitza una entesa. El cap de l’executiu ha expressat que “vam obrir la porta a matisar en molts aspectes el protocol de serveis financers en matèria de supervisió, la clàusula de salvaguarda i el termini perquè les sucursals bancàries estrangeres es puguin establir al país”. Ara bé, hi ha aspectes com el prestador de darrera instància i els mecanismes de liquiditat està lluny de solucionar-se. “No podem afirmar que estiguem en vies d’assolir un acord satisfactori”, ha expressat.

Xavier Espot s’ha mostrat optimista perquè assegura que “tenim una finestra d’oportunitat i la Comissió Europea vol tancar l’acord en sentit favorable a Andorra”. Ha carregat contra Concòrdia i Andorra Endavant que havien demanat suspendre les negociacions i alentir-les. “Jo no desaprofitaré aquesta oportunitat perquè algú em digui que s’han de suspendre o alentir per no aconseguir res. Si hem d’anar més a poc a poc per assolir un millor acord, evidentment que hi aniríem, però no estem en aquesta tessitura”.

Comentaris (20)

Trending