Espanya prorrogarà l’estat d’alarma però només per quinze dies

El govern de Pedro Sánchez ha hagut de reduir la durada de la mesura per poder aconseguir el suport de Ciutadans en la votació d’aquest dimecres al Congrés dels Diputats

Pedro Sánchez durant una intervenció al Congrés espanyol.
Pedro Sánchez durant una intervenció al Congrés espanyol.

L’estat d’alarma es prorrogarà a Espanya, però no pas tant de temps com volia el govern que encapçala Pedro Sánchez. La Moncloa ha hagut de claudicar i reduir les seves pretensions d’ampliació a novament dues setmanes per aconseguir l’acord amb Ciutadans que li permetrà aprovar la mesura al Congrés dels Diputats. Per tant, l’autorització s’allargarà únicament fins al 7 de juny.

El consell de ministres va aprovar sol·licitar un mes de pròrroga de l’estat d’alarma però els contactes amb les formacions que encara oferien possibilitats de donar suport a les mesures han deixat clar que no hi havia opció de guanyar la votació. Això hagués suposat, amb la negativa ja anunciada de Partit Popular i VOX, que el Congrés hagués denegat la petició. Per tant, a Sánchez només li ha quedat una possibilitat: reduir les seves pretensions inicials.

Les converses amb Ciutadans han aconseguit el suport de la formació ‘taronja’ a canvi que la pròrroga sigui només per dues setmanes. Per tant, només fins al 7 de juny i no pas fins al 27 com pretenia inicialment la Moncloa. Quan s’esgoti aquest nou allargament, per tant, caldrà negociar-ne un altre. I gairebé segur serà aquesta la intenció de Sánchez, ja que el procés de desconfinament anunciat s'allarga com a mínim fins a finals del mes vinent i, en segons quines zones, podria fins i tot no completar-se fins al juliol.

La votació tindrà lloc aquests dimecres al Congrés dels diputats. El nou decret introdueix alguns canvis amb relació als anteriors, com ara que només la Sanitat quedarà supeditada a un comandament únic i central. Això permetria els governs regionals recuperar l’autonomia en altres àmbits, com ara el d’Interior. Tot i això, sembla que aquesta mesura no acabava de convèncer del tot ni a PNB ni a Esquerra Republicana i, al final, el govern ha tornat a buscar el suport del partit ‘taronja’ que, cal recordar, va votar en contra de la seva investidura.

Etiquetes

Comentaris

Trending