Durant el mes de gener es decidirà si la Cimera es fa presencialment o no

La ministra d’Afers Exteriors admet que la data prevista a l’abril per celebrar la trobada iberoamericana “és el topall” perquè Andorra presideixi el certamen

La ministra Maria Ubach fent valoracions abans de l'inici de la darrera trobada de titulars d'Exteriors.
La ministra Maria Ubach fent valoracions abans de l'inici de la darrera trobada de titulars d'Exteriors. Toni Solanelles

El gener es decidirà si la Cimera Iberoamericana es fa presencialment a Andorra o si se celebra de manera telemàtica. La data del 21 i el 22 d’abril del 2021 “és el topall” fins al qual el Principat pot ‘retenir’ la presidència de torn. Més enllà no s’hi anirà i, per tant, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, admet que cal decidir amb un parell o tres de mesos de marge perquè es necessita un temps de marge per dur a terme la preparació escaient.

Ubach ha fet aquestes manifestacions abans d’iniciar-se la darrera ministerial de l’any, una trobada telemàtica dels ministres iberoamericans d’Afers Exteriors que, justament, té per objecte analitzar com es pot afrontar la repercussió de la pandèmia en l’àmbit iberoamericà, on les dificultats socials i econòmiques estaran a l’ordre del dia. Sobre la taula hi ha una proposta d’Equador que caldrà veure si s’acaba traslladant, com així s’espera, en una declaració més.

La trobada de caps d’Estat i de Govern s’hauria de celebrar el 21 i el 22 d’abril vinents, i abans hi ha programat un fòrum econòmic i empresarial

En tot cas, l’aposta d’Andorra per la innovació com motor d’un desenvolupament sostenible amb l’horitzó del 2030 no es veu en perill. Al contrari, la pandèmia ha posat de relleu que la innovació és necessària i, per tant, el que pot suposar la crisi del coronavirus és un accelerador de tot plegat. “Gràcies a la innovació s’han de poder adoptar iniciatives objectives”, ha afirmat Ubach just abans d’endinsar-se en la trobada amb els seus homòlegs.

La titular d’Afers Exteriors ha fet una mica de balanç de l’any, en ser la trobada d’aquest dilluns la darrera de l’any. Un any “una mica accidentat” però en què tot els agents intervinents han mostrat, segons Ubach, una gran capacitat d’adaptació per tal de poder mantenir tot el calendari de reunions i passar-les de presencials a telemàtiques. Hi ha hagut durant aquest temps “un treball de reflexió” després que la presencial de Turisme del mes de març, just abans de l’esclat de la crisi sanitària, fos la darrera en celebrar-se.

Ubach ha ressaltat la feina feta per Andorra i ha remarcat com de canviants són les situacions producte del virus. Certament, l’abril hores d’ara sembla una mica just per poder fer una cimera presencial amb els desplaçaments que una trobada d’aquestes característiques comporta. A més, abans de la trobada de caps d’Estat i de Govern s’ha de dur a terme un fòrum econòmic i empresarial que és molt millor que sigui presencial perquè aquest tipus de contactes són molt més fructífers. Ara mateix, però, tot està en l’aire.

Res de nou a les fronteres

Maria Ubach també ha assegurat que no hi ha res de nou en relació a les fronteres i a l’entrada i sortida de visitants del Principat. Així, les dates més segures per tal que es pugui restablir la mobilitat és el 15 de desembre pel cantó francès i el 21 de desembre pel costat català. Això sí, s’espera que “en els propers dies” hi hagi una resposta de la Generalitat en relació a equiparar Andorra a l’Alt Urgell. Ara mateix, però, el Govern no pot garantir que l’anunci es faci dijous, aprofitant que el Procicat té una trobada decisiva per acordar si Catalunya passa de fase en el pla de la desescalada.

Comentaris (2)

Trending