“Dinamarca o Irlanda tenen menys pressió fiscal que Andorra; les considerem també un paradís?”

Xavier Espot defensa el sistema del Principat i el treball per atreure inversions i residents d’alt poder adquisitiu i avança que faran pedagogia a Espanya per evitar que pugui prosperar la proposta feta per Podemos

Espot, durant l'entrevista concedida a 'Els Matins' de TV3.
Espot, durant l'entrevista concedida a 'Els Matins' de TV3.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha defensat el marc fiscal andorrà davant les crítiques rebudes els darrers dies, especialment a Espanya, arran de l’anunci que el conegut ‘youtuber’ ‘El Rubius’ es traslladava a viure al Principat i, en especial, a les declaracions del líder parlamentari de Podemos, Pablo Echenique. El màxim responsable de l’executiu ha posat en relleu que la pressió fiscal és superior a la de diversos països de la Unió Europea i s’ha preguntat si també els han de considerar paradís fiscal.

Així ho ha manifestat durant l’entrevista concedida al programa ‘Els Matins’, de TV3. Espot ha admès que “treballem per atreure inversió estrangera de tot tipus i residents d’alt poder adquisitiu”, però ha recordat que “això ho fan tots els països” i “és correcte sempre que es faci dins les normes i la lleialtat internacional”. A banda, ha remarcat que, més enllà de la fiscalitat, Andorra té altres actius: l’entorn natural, el sistema sanitari, l’educatiu o la seguretat. Per això s’ha demanat “per què ens fixem tant en Andorra i no en altres Estats”.

El cap de Govern assegura que l’equiparació amb l’Alt Urgell és “un baló d'oxigen” però avança l’anhel d’anar més enllà segons es vagi aixecant el confinament comarcal a Catalunya

I és que, ha posat en relleu, el Principat no és pas la jurisdicció amb menys impostos. Al contrari, ha citat l’estudi ‘Paying Taxes’ de PriceWaterHouse Cooper’s i el Banc Mundial, que xifra la pressió fiscal d’Andorra en un 26,5%. La xifra, ha afirmat, està per sobre de la de Dinamarca, Croàcia, Luxemburg, Romania o Irlanda. “Els hem de considerar paradís fiscal?”, ha preguntat.

Davant les declaracions d’Echenique, Espot ha avançat que “farem pedagogia” perquè “a vegades hi ha una visió esbiaixada del que és Andorra i dels progressos que hem fet”. Així, ha remarcat que “hem passat de ser un país tancat a la inversió estrangera, no cooperant i sense imposició directa a un plenament equiparable malgrat ser competitius fiscalment”. Amb aquesta tasca s’ha mostrat convençut que la proposta de Podemos no prosperarà.

Un altre àmbit abordat durant l’entrevista ha estat la gestió de la pandèmia del coronavirus i l’equiparació des de dilluns amb l’Alt Urgell. Aquesta darrera decisió l’ha considerat “un pas significatiu” i “un baló d’oxigen”, tot i “no ser tot el que anhelem”. I és que, ha recordat, “sempre hem demanat una assimilació més àmplia” que confia pugui ser realitat més endavant. “Demanem que segons es vagi ampliant el confinament comarcal actual també se’ns faci extensiu”, ha indicat.

Defensa l’actuació d'Espanya davant les crítiques per enviar vacunes al Principat: “És un procediment estàndard de la Unió Europea i no suposa cap lucre”

Per això, ha explicat, s’ha creat el grup de treball conjunt amb la Generalitat. “Anirem abordant aquests escenaris de futur i millorant la coordinació per anticipar decisions i valorar quines són les necessitats de cada costat perquè siguin possibles”, ha comentat. També ha defensat que la mesura no només afavoreix el Principat. “Hi ha un interès mutu molt gran”, ha afirmat, tot recordant l’existència de 1.500 treballadors fronterers o el suport sanitari que des de l’hospital de Meritxell es dona a pacients de l’Alt Urgell.

Espot també ha demanat que les dades epidemiològiques d’Andorra -872 casos per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies, li han posat sobre la taula- s’han d’analitzar “de forma contextualitzada”, ja que “no ens podem comparar ni amb Espanya ni amb Catalunya”. A banda, ha manifestat, “som un dels països que més testegem” i, per tant, “com més proves fas, més positius trobes”. Al seu entendre, “si s’analitza tot globalment, no es pot dir que la situació sanitària sigui crítica”.

Espot ha afirmat que “hem controlat la propagació del coronavirus malgrat mantenir un cert ritme d’activitat econòmica”. Sobre les vacunes, ha tornat a explicar els dos mecanismes per aconseguir-les, especialment, defensant el govern espanyol davant algunes crítiques rebudes després d’anunciar que enviaria vaccins a Andorra. “És un procediment estàndard pactat a la Unió Europea i que no suposa cap lucre”, ha remarcat.

Comentaris (12)

Trending