Només Demòcrates i socialdemòcrates tenen clar de seguir amb la UE després del fre de Mònaco

La decisió monegasca provoca diferents reaccions entre les formacions amb representació al Consell General i refreda moltíssim Concòrdia i Liberals i reforça la negativa d’Andorra Endavant

Comentaris

La darrera reunió del pacte d'estat per l'acord d'associació amb la UE
La darrera reunió del pacte d'estat per l'acord d'associació amb la UE SFGA/JAViladot

La decisió de Mònaco d'aturar les negociacions amb la Unió Europea per l'acord d'associació ha provocat diverses reaccions entre els grups del Consell General. Demòcrates i socialdemòcrates són partidaris de continuar. Andorra Endavant de la suspensió i Concòrdia-Desperta Laurèdia ho d'analitzar. De fet, la Comissió Europea hauria aribat a una entesa amb els monegascos per posar el fre mentre que assegura que les converses amb Andorra i San Marino segueixen intactes. 

Sobre la suspensió de les negociacions s'hi ha referit la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, durant la compareixença d’aquest divendres al Consell General. Tor ha afirmat que “nosaltres, tot i que aquesta negociació té un aspecte multilateral, no podem jutjar el que fan els altres estats. Cada estat té les seves particularitats i està en una situació de negociació diferent. Mònaco no ha aturat la negociació. L'ha suspès temporalment. És la seva decisió. La nostra negociació continua”.

Tor: “Nosaltres, tot i que aquesta negociació té un aspecte multilateral, no podem jutjar el que fan els altres estats. Cada estat té les seves particularitats i està en una situació de negociació diferent. Mònaco no ha aturat la negociació. L'ha suspès temporalment. És la seva decisió. La nostra negociació continua”

Des de Demòcrates, Berna Coma ha indicat que "cada país negocia les seves especificiats i estem en un moment molt important. Hem de continuar treballant i lluitant perquè aquesta negociació arribi a bon port". El socialdemòcrata Pere Baró considera que "és una decisió de Mònaco i nosaltres hem de continuar treballant juntament amb San Marino i buscar el millor acord per Andorra. I a partir d'aquí que la ciutadania decideixi el que creuen que és més convenient per nosaltres".

Per Carine Montaner, d'Andorra Endavant la decisió de Mònaco "és molt encertada". Ha afegit que "cal parar i reflexionar ja que el tema fiscal és important per ells i per nosaltres" i s'ha mostrat partidària de suspendre la negociació "perquè ja figurava en el nostre programa electoral. Nosaltres durant la campanya electoral ja vam dir que la UE no ens faria un vestit a mida, havíem alertat en varies ocasions de tots els perills de l'acord d'associació i ara veiem els perills evidentment". 

Pol Bartolomé, de Concòrdia-Desperta Laurèdia, ha reiterat que l'acord d'associació no és la millor via d'integració a Europa. Ha conclòs que valoraran la conveniència o no d'aturar les negociacions. Ha opinat que "Europa va plantejar el model d'acord que era més beneficiós per a ells" no pas per als països concernits "i ara estem veient les grans dificultats que depara aquest acord".

Finalment, el liberal Víctor Pintos, conseller no adscrit, ha fet una crida a desaccelerar el ritme de la negociació vist que “més que mai les presses no seran bones conselleres” i “la desestabilització que pot produir” la baixa de Mònaco “malmet l’acord marc que és comú entre els tres estats”. Per a Pintos, com que “el marc negociador ha canviat”, “Andorra s’ho ha de fer valer” perquè “la negociació comuna entre els tres estats ja no és així”. Ara bé, com cal reaccionar és una altra cosa perquè “les reaccions precipitades no ens portaran res de bo”. Per tant, cal “analitzar els motius que han portat Mònaco” a suspendre les negociacions.

Comentaris (9)

Trending