El conveni de cooperació entre Espanya i Andorra contra la delinqüència entra en vigor aquest mes

El Butlletí Oficial espanyol (BOE) publica aquest dimarts un document que es va elaborar l'any 2015

La duana a la frontera amb Espanya.
La duana a la frontera amb Espanya. ARXIU

El Butlletí Oficial d'Espanya (BOE) publica aquest dimarts el conveni entre Espanya i Andorra sobre cooperació en matèria de lluita contra la delinqüència i seguretat. El text entra en vigor el pròxim dia 31 i va ser aprovat l'any 2015 amb l'actual cap de Govern, Xavier Espot en qualitat de ministre de Justícia i Interior.

L'objectiu del conveni és aprofundir i desenvolupar la cooperació en matèria de lluita contra la delinqüència en les seves diverses formes. Els dos països són conscients de la greu amenaça que la delinqüencia en totes les seves variants, poden suposar per a la seguretat pública, arribant fins i tot a condicionar el desenvolupament social i econòmic dels dos països. En el conveni es recorda també que els dos països són part de la Convenció de les Nacions Unides contra la delinqüència organitzada transnacional del 15 de novembre del 2000.

Aquest conveni bilateral, permet de desplegar les disposicions del Tractat de bon veïnatge, d’amistat i de cooperació entre el Principat d’Andorra, la República Francesa i el Regne d’Espanya, del 3 de juny de 1993, que fixa el compromís general dels tres estats de cooperar a fi de resoldre les dificultats que siguin de l’interès fonamental de cadascun, i que preveu que el desplegament d’aquesta cooperació es pugui dur a terme, si cal, a través d’acords específics, bilaterals o trilaterals entre les parts. I, a més, refrena la voluntat del Principat d’Andorra de mantenir l’equilibri institucional amb els dos països veïns, atès que el 17 de març del 2014 es va signar l’Acord entre el Govern del Principat d’Andorra i el Govern de la República Francesa relatiu a la cooperació transfronterera en matèria policial i duanera.

Cal destacar la importància del Protocol de desenvolupament tècnic en matèria de cooperació policial

La cooperació prevista en matèria de lluita contra la delinqüència i seguretat preveu nombrosos àmbits de col·laboració en accions criminals relatives, entre altres, al terrorisme, als delictes contra la vida i la integritat física, a la detenció il·legal i el segrest, al tràfic d’éssers humans i la immigració il·legal, a les formes organitzades de delinqüència contra la llibertat sexual, especialment relacionades amb menors, als delictes d’informacions i la prestació de suport tècnic en investigacions. Cal destacar la importància del Protocol de desenvolupament tècnic en matèria de cooperació policial, i que formalitza una assistència mútua en els àmbits del desenvolupament de sistemes informàtics, de les intervencions i el manteniment de l’ordre i la seguretat, del rescat i el salvament en cas d’esdeveniments de gran envergadura i de catàstrofes i accidents greus, de les escortes de personalitats públiques, i de la formació professional.

Etiquetes

Comentaris

Trending