El consolat general portuguès al Principat s’obrirà a principi de l’any que ve

La posada en marxa del recuperat organisme diplomàtic i administratiu ha estat tractada durant una trobada entre Maria Ubach i el seu homòleg lusità en el marc del Dia d’Andorra a Portugal

Maria Ubach amb el seu homòleg portuguès João Gomes Cravinho.
Maria Ubach amb el seu homòleg portuguès João Gomes Cravinho. SFGA

Encara que al juny passat, quan es va fer l’anunci, semblava que el consolat general portuguès a Andorra, que es recupera, estaria en marxa abans no acabés aquest 2022, finalment, tot i que no trigarà massa més, la posada en marxa de la seu diplomàtica i administrativa que ha de donar servei als residents lusitans a Andorra no es farà fins a principi de l’any que ve. Així s’hauria més o menys acordat durant la trobada que ha mantingut la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, amb el seu homòleg portuguès, durant la visita que va fer el president portuguès a Andorra, João Gomes Cravinho.

Ubach s’ha desplaçat aquest dilluns a Lisboa per participar en la celebració del Dia d’Andorra a Portugal. I, entre altres, ha tingut l’ocasió de parlar amb Gomes Cravinho de diverses qüestions d’interès bilateral. Més encara arran de la visita que el juny passat va fer al Principat el president lusità, Marcelo Rabelo de Sousa. De fet, va ser en aquell marc que es va anunciar que la comunitat portuguesa recuperaria un consolat general que ja havia tingut anys enrere. De fet, hi havia arribat a haver fins i tot una ambaixada. Més enllà de les trobades diplomàtiques institucionals, Ubach assistirà aquest vespre al recital poètic, organitzat per l'Ambaixada de Portugal a Andorra, protagonitzat per Lluís Cartes acompanyat pels músics Oriol Vilella i Albert Freixas.

La jornada de treball de la ministra Maria Ubach s'ha iniciat amb la trobada mantinguda amb el secretari executiu de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa, Zacarias da Costa, amb el qual ha tractat aspectes relacionats amb la participació dels països observadors associats a la CPLP i les accions que aquest organisme està duent a terme en l'àmbit cultural i de promoció difusió de la llengua portuguesa. Ambdós han acordat impulsar la cooperació i s'han instat a explorar possibles projectes i iniciatives de divulgació cultural.

CPLP
Maria Ubach amb Zacarías da Costa.

Andorra és membre observador associat de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa des del juliol de 2018 i, com a membre observador, va reafirmar el seu compromís en la cooperació per a la promoció de la cultura dels països lusòfons i de la llengua portuguesa.

Maria Ubach s'ha reunit amb el ministre d'Afers Exteriors, João Gomes Cravinho, amb qui ha fet el punt dels diversos àmbits de cooperació, dels acords i convenis en curs. Durant la trobada, han celebrat la imminent obertura del Consolat general portuguès a Andorra, prevista per a principis del 2023. Ubach ha explicat al ministre portuguès l'estat de les negociacions per a l'Acord d'associació amb la UE i el calendari previst per als pròxims mesos. També han tractat l'avançament en la cooperació en l'àmbit educatiu així com aspectes de col·laboració a escala econòmica i mediambiental. Ubach i Cravinho han compartit l'actualitat socioeconòmica global i les repercussions del conflicte bèl·lic a Ucraïna.

Aquest vespre, està prevista la celebració d'un esdeveniment cultural, amb motiu de la celebració del Dia d'Andorra a Portugal, organitzat per l'ambaixada d'Andorra, protagonitzat pel cantautor Lluís Cartes, que acompanyat pels músics Oriol Vilella i Albert Freixas, oferirà un recital de poemes de poetes de llengua catalana, francesa, castellana, anglesa i portuguesa inclosos en el seu projecte ‘Poetes’. A l'acte han estat convidats diferents autoritats del govern de Portugal, el cos diplomàtic acreditat a aquest país, així com representants d'institucions i associacions culturals portugueses.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending