Confiança que la relació amb França no es veurà alterada pel guirigall que ha deixat les eleccions

PS, Concòrdia i Liberals celebren que s’hagi pogut aturar l’auge de l’extrema dreta, tot i que sigui a costa de generar un panorama d’incertesa que, però, entenen, igual que Demòcrates i Andorra Endavant, no ha d’afectar la bona entesa entre tots dos països

Cartells animant a votar el front popular.
Cartells animant a votar el front popular.

Els partits polítics consideren que els resultats de la segona volta de les eleccions franceses, malgrat el panorama d’incertesa que obren al país veí, no han d’afectar les relacions amb Andorra. Entenen que, passi el que passi, acabaran sent bones. Ara bé, mentre que algunes de les formacions -com ara Demòcrates o Andorra Endavant- eviten pronunciar-se sobre el fons de les legislatives, altres, com ara el PS o Liberals celebren obertament el fet que l’extrema dreta del Reagrupament Nacional hagi estat frenada i no tingui opcions de governar.

Des de la formació ‘taronja’ el president del grup parlamentari, Jordi Jordana, apunta que el que ha passat -la derrota d’RN quan totes les enquestes auguraven la seva victòria- no és estranya. “Les segones voltes a França sempre tenen aquestes coses i sembla que el barratge que es va fer ha tingut resultat”, ha comentat. I, en tot cas, deixa clar que “des d’Andorra hem de respectar el resultat”.  Sobre com pot afectar a la relació entre els dos països, Jordana considera que no ha de canviar gairebé res. “Volem que es mantinguin com fins ara; sempre han estat bones i continuarà sent-ho. No crec que afecti gaire”, ha indicat.

Per la seva banda, des de Concòrdia celebren en primer lloc “l’alta participació” i, a banda, Clara Grau, membre del comitè executiu, apunta que “frenar l’extrema dreta és positiu tenint en compte el fort auge que viu a Europa”. Ara bé, s’admet que, ara, “queden uns resultats incerts amb una forta disgregació”. Per tant, “caldran negociacions”. Davant aquest panorama, entén, “nosaltres només podem tenir la mà estesa per mantenir les bones relacions que tenim amb França, que és un soci cabdal per a Andorra; hem d’estar disposats a treballar amb qui sigui que surti tant des del legislatiu com amb el Copríncep”.

Un elector acudeix a votar; a l'urna, Vojetta ha tingut més llums que ombres.

Relacionat

El ‘macronista’ Vojetta arrasa a l’ambaixada francesa i el front d’esquerres s’imposa per sorpresa

Des del Partit Socialdemòcrata, el seu president, Pere Baró, es mostra “content” i per un doble motiu. En primer lloc, perquè “l’extrema dreta ha quedat com a tercera força quan semblava anar cap a dalt; això és bona notícia tant per França com per Andorra”. En segon terme, perquè “la força majoritària al parlament serà d’esquerres”. Així comenta que “la gent comença a comprar les polítiques socialdemòcrates i això és important i, per a nosaltres, una esperança com a partit”. A banda, entén que “seran capaços de posar-se d’acord per tirar endavant projectes cabdals de país” i considera que, tenint en compte que “la relació més estreta amb Andorra la té el Copríncep, aquesta no hauria de canviar gaire”.

Des d’Andorra Endavant, Carine Montaner s’ha mostrat prudent. Sobre el resultat, s’ha limitat a indicar que “la democràcia ha parlat”. A la vegada, ha remarcat que “nosaltres hem de ser neutrals i, hi hagi qui hi hagi, hem de tenir bones relacions”.

Des de Liberals, la seva presidenta, Cristina Rico, es felicita del fet que no hagi guanyat l’extrema dreta. “És bo que s’hagi frenat. El plantejament del cordó sanitari ha estat bé”, afirma. I és que, al seu entendre, “no hauria sigut bo ni per a Andorra ni per a França tenir aquest color polític”. I, de fet, remarca que “tampoc ho hagués estat per a la Unió Europea perquè hauria frenat els avenços dels organismes comunitaris o en  polítiques d’igualtat i contra el canvi polític”. No nega que “tindran dificultats per formar govern, però era un peatge que s’havia de pagar”.

Comentaris (6)

Trending