¿Brindaran Macron i Felip VI per Sant Jordi a Andorra?

Sectors empresarials i governamentals collen per tal que almenys algunes de les delegacions de la Cimera Iberoamericana facin acte de presència a la trobada de caps d’Estat i de Govern l’abril al Principat

Emmanuel Macron brindant amb Felip VI en una trobada de fa uns mesos.
Emmanuel Macron brindant amb Felip VI en una trobada de fa uns mesos. ARXIU

Cimera Iberoamericana (una mica) presencial. Per poc que es pugui i fins a darrera hora. Sectors empresarials i governamentals collen per tal que almenys algunes de les delegacions de la trobada internacional facin acte de presència a la reunió de caps d’Estat i de Govern l’abril al Principat. Seria una manera de facturar per als grans hotels del país que ja van ser els impulsors que Andorra demanés acollís l’esdeveniment i permetria justificar també l’esforç fet des del sector públic.

La pandèmia, però, ho manté i ho mantindrà tot en l’aire. La trobada de les trobades s’hauria de celebrar a cavall del 21 i el 22 d’abril. No es faria res més que la reunió de caps d’Estat i de Govern. I hi ha sobre la taula la possibilitat de fer una cimera semi-presencial. Ho ha avançat ‘Diari d’Andorra’ i l’Altaveu ho ha pogut confirmar. La voluntat seria que les delegacions d’Espanya i Portugal, per proximitat, i les de Guatemala i la República Dominicana es traslladessin a Andorra.

La resta de països participarien de la trobada de forma telemàtica. Tota la resta d’activitats que encara queden al tomb de la cimera, i en principi també la trobada de naturalesa empresarial, mantindria el format telemàtic. Guatemala és escollida en tan què antecessora d’Andorra en l’organització de l’esdeveniment iberoamericà i la República Dominicana just per ser-ne la successora. El format semipresencial s’ha posat sobre la taula després que ja estigués decidit que tot plegat es farà de forma telemàtica.

Un dels reclams seria la possibilitat, així ho han indicat fonts coneixedores d’allò que s’està avaluant, que vinguin a Andorra, encara que sigui en visita llampec, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el monarca Felip VI

Però hi ha alguns cercles empresarials i econòmics que pressionen fort per poder allotjar durant uns dies un nombre important de persones, amb uns serveis de primer nivell i unes factures que en un moment de crisi cada vegada més accentuada podria ajudar a resoldre alguna que altra dificultat. Al Govern també li serviria per projectar la imatge a l’exterior més que si la cimera és només telemàtica i, alhora, permetria justificar una mica més tota l’estructura muntada per aquest esdeveniment, fundació inclosa.

Un dels reclams seria la possibilitat, així ho han indicat fonts coneixedores d’allò que s’està avaluant, que vinguin a Andorra, encara que sigui en visita llampec, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el monarca Felip VI. Més encara, hi ha un sector institucional del país que creu que també s’hauria de traslladar al Principat, per la data, el president de la República francesa, Emmanuel Macron. No pas perquè França formi part del front iberoamericà, sinó en tan què Copríncep i, per tant, cap d’Estat d’Andorra.

Ni en el cas que finalment es pogués celebrar aquesta trobada presencial, hores d’ara no està garantida la presència al país ni de Felip ni de Macron, però hi ha qui ‘somnia’ en poder veure la instantània ‘a casa seva’. D’entrada, s’avalua com a més possible que fes cap a Andorra el rei d’Espanya que el president francès. Però no es descarta del tot res. S’estan estudiant moltes qüestions. Sobretot temes de seguretat.

És obvi que no té la mateixa implicació que vinguin quatre delegacions que no pas que en siguin vint, per dir quelcom. Però s’està analitzant, per exemple, si en el cas que finalment viatgés al Principat Felip VI si la policia andorrana té la suficient capacitat per garantir la seguretat del monarca espanyol i l’extens seguici que l’acompanya. I tot plegat enmig d’una pandèmia que ho està capgirant tot i de la qual encara no se’n veu, ni molt menys, el capítol final.

Comentaris (6)

Trending