L’avís d’Europa que no hi haurà vestits a mida en l’acord d’associació no espanta el Govern

Jover assegura que “tenim proves que si nosaltres objectivem bé” perquè Andorra necessita mantenir certes especificitats, la UE es procliu a buscar acords

Eric Jover durant la compareixença d'aquest dimecres.
Eric Jover durant la compareixença d'aquest dimecres. C. ESTEVE / SFGA

Tant a Prat de la Creu com a Casa de la Vall hi ha preocupació per com serà de difícil arrancar el manteniment de certes especificitats en relació amb llibertats com la de la circulació de persones en el marc de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Ara bé, de portes en fora, almenys el Govern, no vol donar la sensació de temença. Al contrari, si es té en compte el parer del ministre portaveu, “és comprensible” l’exigència d’Europa però també “hi ha proves” que ben argumentat, segons Jover, es poden assolir consensos.

El titular de Finances i portaveu governamental ha estat preguntat per l’Altaveu en el marc d’una compareixença pública sobre la rotunditat amb què es va expressar l’europarlamentari alemany Andres Schwab en una visita al Principat. Schwab va deixar clar que les regles del joc són les que són i que el terreny està marcat. I que si Andorra vol alguna excepció haurà de tenir tant bones raons que no té pas clar que existeixin. De fet, va ser tan rotund el polític alemany bregat en mil negociacions que alguns dels consellers generals que van assistir a la trobada amb ell van acabar indignats. ¡¿Què és això de no tenir en compte Andorra?!

Jover ha estat molt més conciliador i menys temerós o indignat. Després de deixar clar que no sabia si li tocava parlar ell del que hagués dit l’eurodiputat, el ministre portaveu ha admès com no pot ser d’una altra manera que hi ha “unes regles del joc” i que és “fàcilment comprensible” i “evident” que “Andorra (per mantenir) aquells elements que se separen (de l’statu quo europeu) els hem de justificar”.

El portaveu governamental ha afirmat que la UE té “certa voluntat d’arribar a acords”, com hauria quedat clar amb la transitòria dl tabac i especialment amb l’acceptació “del monopoli pel que fa a l’energia, que pretén poder continuar donant un bon servei als nostres ciutadans”. Per tant, segons Jover, “és important objectivar què volem en certs punts, perquè tenim proves que si nosaltres objectivem bé” Europa es pot acabar amollant. Ara bé, les quatre llibertats semblen un os molt dur de rossegar.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending