Andorra imposarà a Rússia totes les sancions internacionals dictades des del conflicte de Crimea

El ministre Jover explica al Consell General que s’aniran fent diversos paquets de mesures però que “les de major impacte” i les primeres que es desenvoluparan al Principat, malgrat que es creu que tindran una repercussió “minsa”, seran les financeres

Eric Jover i Maria Ubach han comparegut al Consell General.
Eric Jover i Maria Ubach han comparegut al Consell General. Toni Solanelles

Andorra no només aplicarà sancions econòmiques a Rússia i Bielorússia en relació amb la crisi d’Ucraïna i les mesures que la Unió Europea (UE) dicti ara. Per establir restriccions financeres a l’empara de la llei de sancions internacionals que entra en vigor aquest dijous, el Govern recuperarà totes aquelles mesures de caràcter econòmic que s’han dictat contra interessos russos arran del conflicte de Crimea des del 2014 i en relació a Bielorússia, les limitacions es remuntaran al 2006, quan es van detectar anomalies “poc democràtiques” en una contesa electoral celebrada llavors.

Seria una contradicció, segons el ministre de Finances, Eric Jover, no tenir en compte les sancions que la comunitat internacional ha imposat anteriorment al conflicte amb Ucraïna a Rússia i Bielorússia, perquè les sancions dictades ara per la UE parteixen de la revisió i l’ampliació de les mesures dictades arran de la crisi de Crimea i de les eleccions bielorusses del 2006. El conjunt de sancions són molt diverses, però “les de major impacte són les financeres” i aquestes són les primeres que es desenvoluparan al Principat, tot i que s’espera una repercussió “molt minsa”.

El llistat internacional inclou 875 persones físiques i 65 de jurídiques en el cas rus i 183 persones físiques i 27 entitats pel que fa a Bielorússia

Eric Jover, i la titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, han comparegut davant la comissió legislativa de Política Exterior per exposar totes les mesures i accions que s’estan fent des del Principat arran del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna, que just avui fa un mes que va esclatar. Jover ha explicat que en breu, una vegada reunit el Govern per aquesta matèria avui mateix, es publicarà al BOPA el llistat de persones afectades per la restricció internacional de béns. Són 875 persones físiques i 65 de jurídiques en el cas rus i 183 persones físiques i 27 entitats pel que fa a Bielorússia. Si no s’haguessin tingut en compte les mesures precedents, el llistat quedaria reduït a la meitat.

Segons el titular de Finances, “anirem fent diferents paquets de sancions”. Les primeres són les financeres. No hi ha una obligació legal d’haver de publicitar cada bloqueig que es faci. Això no vol dir que no s’acabi fent. “Ho valorarem”, ha dit Jover, que ha explicat davant la comissió de Política Exterior que els subjectes obligats a localitzar béns objecte de bloqueig els han de congelar d’immediat una vegada els trobin i en 24 hores com a molt s’ha de comunicat el fet a l’autoritat de control (l’AFA en el cas dels bancs, principals ‘afectats’; la UIFAnd en altres casos) i al Govern.

Un instant de la sessió de Consell General.

Relacionat

Aval gairebé unànime del Consell General a aplicar a Andorra les sancions a Rússia

El titular ministerial ha assegurat que “no pensem que les sancions tinguin un impacte directe important ni per a la nostra economia ni per les persones incloses en les llistes”, perquè aquestes persones no són a Andorra o hi seran en comptagotes. Amb tot, Jover ha explicat també, tot deixant clar que el que es vol és crear “un impacte econòmic com més gran millor” perquè Rússia reconsideri la seva posició, que de no adoptar mesures hi havia “el risc” que el Principat es convertís en una plataforma no les persones, físiques o jurídiques bloquejades, volguessin aterrar.

REACCIÓ RUSSA

Fora ja de la compareixença, tant Jover com Ubach -que ha assegurat que cap col·lectiu ciutadà rus ni tampoc el consolat honorari de la Federació Russa els ha comunicat que cap ciutadà d’aquell país resident al Principat estigui passant per complicacions arran de decisions que s’hagin adoptat fora d’Andorra- han assegurat que entenen la resposta de la Federació Russa d’amenaçar amb possibles represàlies. “La responsabilitat del Govern és agafar una decisió i després assumir les responsabilitats que d’ella en derivi”, ha remarcat un ministre de Finances que ha reiterat que la posició andorrana té una vocació més de dissuasió que no pas de pretendre aplicar sancions efectives, perquè els bloquejos van destinats ciutadans russos que “no són els estàndards que tenim al país”.

Amb tot, ha afirmat Jover, en estar “sota el paraigua” de la UE “ens sentim molt còmodes” en el sentit que hi ha tot un context molt clar. I que el que es vol és forçar Rússia a tornar a la via del diàleg i de la pau. “Qualsevol decisió que s’adopta té unes conseqüències” i “entenem la resposta de la Federació Russa”. Amb tot, “quan abans puguem retornar a unes relacions que eren cordials, que siguin el més excel·lents possibles, millor”, tot i que ara “entenem que hi pugui haver un fre”. Ubach també ha advocat perquè “la situació de conflicte pugui acabar el més aviat possible” i que, amb tot, “és fonamental promoure el diàleg perquè es pugui arribar a una solució política”.

Una pancarta contra Putin en una manifestació.

Relacionat

Govern inclou les filles de Putin en una nova llista de mesures restrictives contra Rússia

Comentaris (13)

Trending