Andorra inicia una jornada clau per fer entendre a Europa que necessita ajustos específics

El vicepresident de la Comissió Europea, que alhora és el cap de la negociació amb el Principat per l’acord d’associació, ja manté contactes amb les institucions del país

El vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, farà estada tot el dia al país.
El vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, farà estada tot el dia al país. alba baró

Jornada clau en la negociació entre Andorra i la Unió Europea (UE) per l’acord d’associació. Govern, amb el suport o la col·laboració d’un bon grapat d’organismes i institucions del país, miraran de fer entendre a Brussel·les, una vegada més, la realitat del Principat i el fet que això suposa que el pacte amb Europa ha d’incloure ajustos específics en moltes matèries, especialment en la lliure circulació de persones, per exemple.

El vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, ha arribat aquest matí a Andorra, a l’edifici administratiu de Govern. Actualment és el màxim negociador de la UE per l’acord d’associació amb el Principat. És el màxim càrrec de la Comissió Europea que mai ha tingut tracte tant directe amb Andorra. Actualment s’està en una negociació política.

Segons diverses fonts, els tècnics que han estat treballant l’acord ja han donat per tancada la seva feina. Des del punt de vista tècnic, ja no hi ha res més a parlar amb Brussel·les, que ha mostrat la seva intransigència en moltes de les qüestions que al Principat es consideren claus, com la qüestió de les quotes o les tasques de policia administrativa, és a dir, els foragitaments.

Maroš Šefčovič vicepresident de la Comissió Europea
Maroš Šefčovič a la seva arribada a l'edifici administratiu, saludat per Xavier Espot.

Vist que des del punt de vista tècnic, veient les directives europees, no es pot avançar més del que s’hagi fet. Per això ara ja és un tema de voluntat política, de si Europa vol fer concessions a Andorra o no.

I per això la presència de Šefčovič al Principat és clau. I serà clau una reunió multilateral que es fa aquesta tarda a les instal·lacions de l’antiga Ràdio Andorra. Diversos actors polítics i socio-econòmics andorrans podran exposar els seus posicionaments al vicepresident de la Comissió Europea, però també el màxim negociador de la UE podrà deixar clares les posicions de Brussel·les.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending