Andorra i França institucionalitzaran amb un conveni la cooperació sanitària

La crisi no atura els treballs a les carreteres d'accés i les proteccions per la caiguda d'allaus

Comentaris

Andorra ha acollit aquest divendres la quarta jornada del diàleg transfronterer.
Andorra ha acollit aquest divendres la quarta jornada del diàleg transfronterer. SFGA/J.A.VILADOT

La cooperació sanitària entre Andorra i França quedarà institucionalitzada amb un conveni segons ha explicat aquest divendres el cap de Govern, Xavier Espot després de la quarta jornada del diàleg transfronterer Andorra-Occitània. El prefecte d'Occitània, Étienne Guyot ha dit que no hi ha cap intenció de tancar la frontera per l'expansió de la pandèmia.

Espot ha explicat que  el diàleg s'ha centrat en la cooperació sanitària, turisme i economia verda, i ensenyament superior. "França i Andorra apostem fortament en aquest darrer àmbit". S'ha parlat també la mobilitat en les carreteres d'accés a Andorra. Ha destacat l'esforç francès per col·laborar en la millora de les carreteres.

S'ha fet el seguiment de les obres. "El calendari de treball es manté ferm i seguim avançant en la bona direcció", ha dit el cap de Govern. Un altre tema tractat ha estat la gestió de les aigües perquè arribin ben sanejades al riu Arieja. "La relació cada cop és més estreta", ha remarcat Espot qui ha fet esment a la col·laboració en la lluita contra el contraban de tabac. Hi ha un acord de col·laboració en matèria policial i duanera.

El prefecte de la regió d'Occitània, Étienne Guyot, per la seva part, ha destacat que ha estat una jornada de treball densa i que el diàleg és constant tot i el context de crisi sanitària. "Les relacions entre els dos països són exemplars", ha dit i ha subratllat que la feina esta donant els seus resultats. Guyot ha recordat que el pressupost per la millora de les carreteres és de 21 milions d'euros que es paguen a parts iguals entre els dos països. S'han protegit dos canals d'allaus i s'ha posat en marxa una àrea per equipar els vehicles amb cadenes. L'any que vé n'hi haurà dos més en funcionament.

Ha recordat que la cooperació sanitària entre els dos països és molt antiga. "La crisi ha posat de manifest que hem d'aprofundir en alguns aspectes com l'oncologia, la geriatria, o les urgències així com la telemedicina".  El conseller de la regió d'Occitània, John Palacin ha manifestat que en el sector turístic s'està treballant intensament així com en l'economia circular. "Andorra i França tenen els mateixos reptes. Estem units pels Pirineus".

 

 

 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending