Andorra aplicarà les noves sancions a Rússia fruit de la massacre a Butxa

Eric Jover avança que “les estudiarem i aplicarem” a la vegada que condemna de forma “rotunda i clara” els fets ocorreguts a la ciutat ucraïnesa durant la intervenció de l’exèrcit del règim de Putin

Un dels cadàvers trobats als carrers de Butxa.
Un dels cadàvers trobats als carrers de Butxa.

El descobriment de les atrocitats que hauria comès l’exèrcit rus a la ciutat ucraïnesa de Butxa ha fet que la comunitat internacional endureixi encara més les sancions aplicades al règim de Vladimir Putin. I Andorra se sumarà a aquestes noves mesures. Així ho ha confirmat el ministre portaveu, un Eric Jover que ha volgut també condemnar de forma “rotunda i clara” les imatges que arriben des de la localitat, propera a Kiev. També ha apuntat que, de moment, no s’ha detectat al Principat cap actiu de les persones físiques o jurídiques incloses als llistats internacionals.

“Tots som conscients dels horrors que implica una guerra, però quan ens arriben aquestes imatges, amb la sospita que s’han desenvolupat atrocitats que van més enllà del que està previst als tractats associats als conflictes, no podem callar”, ha apuntat Jover. Per això, des del Govern s’ha volgut “condemnar rotundament i clarament” els fets. Les informacions parlen d’execucions indiscriminades de civils ucraïnesos de Butxa i altres poblacions properes a Kiev que s’han descobert ara un cop els soldats russos s’han retirat.

L’executiu, però, no vol que aquesta denúncia es quedi en una expressió merament verbal. Al contrari, “ens reafirma encara més en aplicar les sancions que es vagin adaptant”. I la comunitat internacional, arran dels fets de Butxa, vol anar més enllà per collar el règim de Putin. “La idea és estudiar-les i aplicar-les per aportar el nostre gra de sorra; un element associat  aquesta condemna que ha de tenir un impacte, confiant que com més aviat millor es pugui traduir en una aturada del conflicte”, ha manifestat Jover.

Aquestes accions se sumarien a les que ja s’estan aplicant des de fa dies. “Les restriccions estan plenament actives. Els òrgans de control treballen activament amb el sector financer per desenvolupar bloquejos que siguin necessaris”, ha recordat el portaveu del Govern que també ha revelat que “de moment es confirma que no hi hauria presència a Andorra d’actius associats a les persones físiques o jurídiques presents a les llistes”. Tot i això, ha remarcat que “les sancions també són importants per evitar que puguin utilitzar Andorra com a plataforma de fugida dels bloquejos que apliquin altres països”.

Preguntat sobre si Andorra es planteja alguna acció en l’àmbit diplomàtic, com han fet Estats veïns com Espanya o França, ha volgut posar en relleu que “ja les hem fet de forma freqüent”. Això sí, “associades als fòrums internacionals on participem”. Com a exemple ha recordat que Andorra va votar a favor de l’exclusió de Rússia del Consell d’Europa. “I continuarem pressionant”, ha afirmat.

Una pancarta contra Putin en una manifestació.

Relacionat

Govern inclou les filles de Putin en una nova llista de mesures restrictives contra Rússia

Comentaris (11)

Trending