Andorra s’absté en la votació d’una resolució a l’ONU que condemna el nazisme

El Principat va seguir la línia marcada per tots els països de la UE davant un text presentat per Rússia que també denunciava tota forma de discriminació i contra el qual es va posicionar Estats Units

Seu de l'Organització de les Nacions Unides.
Seu de l'Organització de les Nacions Unides. ARXIU

L’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar ara fa uns dies, el 17 de desembre, la resolució ‘Combatre la glorificació del nazisme, el neonazisme i altres pràctiques que contribueixen a exacerbar les formes contemporànies de racisme, discriminació racial, xenofòbia i formes connexes d’intolerància’. El que semblaria un text que hauria de comptar amb un ampli suport dels països amb millors índexs de democràcia, va ser votat en contra pels Estats Units. I bona part dels països d’Europa, entre ells Andorra, s’hi van abstenir.

El document va ser presentat per Rússia. De fet, és un text que aquest país acostuma a presentar de forma regular. Amb ell, els seus impulsors pretenen combatre l’exaltació del nazisme i condemnar el “revisionisme històric”. A la vegada, s’adverteix que “el neonazisme es un fenomen contemporani amb forts interessos en la desigualtat racial que centra els seus esforços en obtenir un suport ampli per a les seves falses afirmacions de superioritat racial”.

El text també expressa una condemna ferma contra totes les formes de discriminació. Entre elles la racial, però també les que es fan per la nacionalitat o la religió. I també adverteix del perill que suposa l’extrema dreta.

La resolució ha tirat endavant, sí, però amb un suport més reduït del que es podria pensar tractant-se d’un clar al·legat contra el nazisme i la discriminació. Així, Estats Units hi va votar en contra, evidenciant les importants diferències que, actualment, manté amb Rússia. També ha rebut 51 abstencions. Entre elles, les de tots els països membres de la Unió Europea i el Regne Unit.

FG5Jw07XEAk L6s
La votació.

I, en aquest cas, Andorra va seguir aquesta mateixa política. El vot del representant del Principat a l’assemblea també va ser d’abstenció. De fet, com en altres ocasions, es va mantenir la postura tant de França com d’Espanya.

Malgrat aquests dos vots en contra i les 51 abstencions, la resolució sí que va prosperar en el ple de Nacions Unides. En total, sí que va rebre el suport de 130 Estats.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending