L’acord d’associació amb la Unió Europea genera divisió d’opinions i cau el suport dels favorables

Tres de cada deu ciutadans prefereixen que Andorra mantingui l’estatus actual, mentre que un percentatge similar està a favor de les negociacions que s’han dut a terme a Brussel·les

Maroš Šefčovič, Luca Beccari i Xavier Espot.
Maroš Šefčovič, Luca Beccari i Xavier Espot. UNIÓ EUROPEA

No hi ha unanimitat sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea i aquest any, en teoria, s’ha de celebrar el referèndum. Segons l’Observatori del segon semestre d’Andorra Recerca + Innovació corresponent al segon semestre del 2023, un 29,7% estan a favor de mantenir l’estatus d’Andorra com fins ara, mentre el mateix percentatge està a favor del text que s’ha negociat. En aquest sentit, es pot veure com cau el suport d'aquests últims.

L’enquesta elaborada per l’AR+I deixa palès que no hi ha una posició clara de la ciutadania sobre l’acord d’associació amb la UE. Després d’haver tancat l’acord polític, cal acabar el redactat i començarà la campanya per part del Govern i dels partits que formen part del pacte d’estat per intentar convèncer a la ciutadania perquè guanyi el ‘sí’ en el referèndum que s’hauria de celebrar a finals d’aquest 2024.

El treball de camp es va fer entre el 6 i el 21 de novembre i tres de cada deu enquestats (29,7%) assegura que ja li està bé l’estatus actual que té Andorra, mentre que el 29,6% està a favor d’un acord com el que s’està negociant. Prop d’un 11% li agradaria que el Principat fos membre de ple dret de la Unió Europea, mentre que el 7,8% dels enquestats volen tenir menys relació que la que es té actualment. Si ho comparem amb el 2022, es pot veure com cau el suport als que hi estan a favor.  En el cas dels andorrans, l'any passat el 46,2% hi estaven a favor, mentre que un any després, el percentatge és del 30,8%, mentre que els que no volen canvis passen del 28,6 al 37%.

Enquesta sobre l'acord d'associació amb la Unió Europea.
Enquesta sobre l'acord d'associació amb la Unió Europea.

La majoria dels ciutadans (70,3%) ha sentit a parlar de les negociacions que s’han fet amb Brussel·les, mentre que el 28,5% no n’està assabentat dels treballs que l’equip negociador encapçalat pel secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba.

D’altra banda, també es demana per la participació ciutadana com un mecanisme a través del qual la població pot intervenir en la presa de decisions i polítiques públiques. El 80% de les persones pensen que les opinions de la població han d’incidir-hi, mentre que el 14% diu que poc o gens. Prop de set de cada deu dels enquestats estan d’acord o molt d’acord que la ciutadania mostra interès a participar en aquestes qüestions que els afecten, mentre que un 67% asseguren que les aportacions que fan no són tingudes en compte per les administracions.

Finalment, l’acció més coneguda en aquest àmbit duta a terme per Govern, segons l’Observatori són els pressupostos participatius, tot i que es veu que encara hi ha força desconeixement de les iniciatives que es porten a terme.

Comentaris (23)

Trending