Advocats i fiscalia pacten... les esmenes que presenta DA a la normativa per 'punxar' telèfons

Comentaris

Advocats i fiscalia pacten... les esmenes que presenta DA a la normativa per \'punxar\' telèfons
Advocats i fiscalia pacten... les esmenes que presenta DA a la normativa per \'punxar\' telèfons

La junta de govern del Col·legi d’Advocats i la fiscalia de l’Estat han estat negociant les darreres setmanes un nou marc legal en relació a la intercepció de comunicacions. El resultat de tot plegat, l’acord al qual han arribat, s’ha traduït en les esmenes que ha presentat el grup parlamentari demòcrata al projecte de llei de modificació del Codi penal, que aprofitava una disposició addicional per canviar el Codi de procediment penal i deixar la porta oberta, pràcticament, perquè es poguessin ‘punxar’ els telèfons en qualsevol moment. Les esmenes a la carta presentades per DA atenuen en certa manera la barra lliure, però possibiliten que en casos de delictes menors també es puguin intervenir les comunicacions.

La resta de grups de la cambra parlamentària van presentar, tots ells, esmenes de supressió de la disposició addicional. Liberals i socialdemòcrates (tant PS com SDP) consideren que el marc normatiu actual ja és prou adequat. I en tots els casos van lamentar que el Govern hagués pretés canviar una qüestió tan sensible d’amagatotis. Perquè el projecte de llei estava pensat, almenys formalment, per tipificar per primer cop al Principat el delicte fiscal. A més, també es pretenia donar sortida a algunes demandes d’organismes internacionals com el Moneyval com el GRECO. Els canvis que es pretenien en relació a les intercepcions de les comunicacions i la petició d’informació a professionals que estan sotmesos al secret professional anava molt més enllà.

De fet, l’executiu va arribar a dir que no pretenia colar cap gol a ningú i sols que havien recollit les necessitats dels operadors jurídics sense posar-hi traves perquè estava convençut que aquests operadors ja havien fet el necessari anàlisi d’equilibri entre l’obligació de perseguir delictes i la defensa i garantia d’un dret tan fonamental com el de les comunicacions. El cert és, però, que algun organisme jurisdiccional sí que pretenia colar algun gol i el Govern, voluntàriament o no, se’l va deixar fer. El Col·legi d’Advocats va ser un dels col·lectius que va clamar al cel una vegada va transcendir, per exemple a l’Altaveu, l’abast de la modificació pretesa.


A banda de poder interceptar les comunicacions en cas de delicte major, ara també es podrà fer davant qualsevol delicte contra la llibertat, el tràfic d'estupefaents o els delictes tecnològics


Els canvis pactats entre advocats i fiscalia i formalitzats per DA com a esmenes atenuen una mica l’impacte inicial però no agraden pas a molts dels professionals del Dret, ja que consideren que si hi ha algun delicte que la política criminal entén que ha de ser considerat més greu cap tipificar-lo com a major. I no, com es pretén amb les esmenes demòcrates, permetre una invasió de la intimitat tan rotund com una ‘punxada’ telefònica davant de delictes que estan molt poc castigats. Per tant, en definitiva, es qüestiona la proporcionalitat de la mesura.

En qualsevol cas, la idea del pacte entre advocats i fiscals beneïda o adoptada per DA, és que la intercepció de les comunicacions sigui possible davant de qualsevol delicte major més tots aquells delictes que vagin contra la llibertat (detencions, retencions, llibertat sexual), els delictes que tinguin a veure amb el tràfic d’estupefaents per molt tova que sigui la droga amb la qual s’estigui fent el negoci i els delictes tecnològics. Moltes d’aquestes matèries per ara eren només delictes menors. De fet, ho continuaran sent.


Tots els grups de l'oposició es van negar a acceptar la modificació plantejada pel Govern, que obria la porta a la barra lliure; en canvi, ningú no ha recordat permetre les punxades en casos de corrupció


I entre els uns i els altres, algunes fonts consultades han explicat que ningú no ha parat compte en incloure entre els delictes que sí que poden ser investigats a partir de ‘punxades’ telefòniques els relatius a la corrupció. I aquesta sí que seria una demanda (o, com a mínim, es podria entendre que ho sol·liciten directament o indirectament) organismes com el GRECO. En tot cas, les mateixes fonts han recordat que una vegada un article d’un projecte de llei està esmenat es poden transaccionar propostes i que, de ben segur, es podran interceptar les comunicacions davant la sospita que algú estigui duent actes de corrupció.

El treball en comissió -li correspon a la d’Interior- es preveu que sigui molt ràpid. De fet, la idea seria poder-ho tancar en un parell de reunions a tot estirar. Aquesta mateixa setmana, i probablement dijous, es vol mirar de tenir llest el text per poder-lo portar al plenari. La tipificació del delicte fiscal corre pressa.

Comentaris

Trending