Els funcionaris s’equiparen al privat i cobraran el sou mínim si es queden a casa a cuidar els fills

Els sindicats i el ministeri Funció Pública continuen perfilant canvis legals per fer més sostenible l’administració en temps de complexitats com l’actual

Una mare ajudant la seva filla a fer els deures.
Una mare ajudant la seva filla a fer els deures. ARXIU

Igual com a través de la segona llei òmnibus aquells assalariats del sector privat que vulguin -i puguin- acollir-se a la prestació per quedar-se a casa a cuidar dels fills aquest ajut és equivalent al salari mínim (1.083 euros), amb el projecte de llei que s’està acabant de perfilar per mirar de fer l’administració més sostenible en aquests temps de complexitats els funcionaris també passaran a rebre la mateixa prestació econòmica. Per ara, continuen cobrant el sou fix que perceben treballant.

Els sindicats de l’administració s’han reunit els darrers dies amb els responsables del ministeri de Funció Pública amb l’objectiu d’anar perfilant l’esmentat projecte de llei, que té com a un dels principals elements el fet de regularitzar el teletreball o establir ja de forma clara que per causes de necessitat del servei un treballador públic es pot reassignar a un altre departament. També se suprimeix l’hora extraordinària com a tal. Les hores suplementàries que es facin es podran recuperar amb posterioritat, però sempre ‘en espècie’ i pel mateix valor. Una hora equival a una hora, no com ara, que l’extra generava un temps superior.

El seguiment de tot plegat, que s’està fent de manera telemàtica, està satisfent majoritàriament les parts concernides. Per ara, als treballadors públics no els afectarà cap reducció salarial i malgrat que hi podria arribar a haver ERTO no es preveuen aplicar. De fet, alguns departaments de l’administració estan assumint més feina de l’habitual i si hi ha part d’algunes de les plantilles més descarregades s’afecten a serveis que van més saturats. Això és una de les coses que es posaran estrictament per escrit.

La llei també deixarà clar un element que la segona llei òmnibus ja estableix per al sector privat. Si la primera llei permetia, sempre i quan es complissin certes condicions, acollir-se a una prestació per poder quedar-se a casa i cuidar dels infants tot rebent una compensació igual al salari fixe (és a dir, no es tenien en compte variables o plusos), des de la segona llei òmnibus la prestació va passar a ser equivalent al salari mínim. Això és el que ara es fixarà també per llei en el cas dels funcionaris i així no establir diferències entre assalariats malgrat que pel cap baix la disfunció haurà durat un mes.

Els autònoms es queixen que no poden accedir a la prestació per fer-se càrrecs dels fills.

Relacionat

Treballadors autònoms denuncien no tenir accés a la prestació per cuidar els fills

Abans no es tanqui definitivament el text legislatiu i el Govern l’aprovi per enviar-lo cap al Consell General -no està clar si s’usarà el procediment de l’extrema urgència però és més que probable que s’opti per aquesta via-, el ministeri que encapçala Judith Pallarés tornarà a facilitar els textos en format d’esborrany als sindicats perquè hi donin el darrer vistiplau. Com a mínim, pel funcionament, la majoria de sindicats ara per ara estan satisfets, segons les fonts consultades.

Comentaris (3)

Trending