Dificultats a l’administració quan necessita trobar constructor per a obres petites

L’excés de feina que hi ha al sector fa que quan es convoquen concursos per a treballs poc voluminosos les empreses descartin tot sovint presentar-s’hi

Les obres de poc volum tenen ara pocs pretendents.
Les obres de poc volum tenen ara pocs pretendents. ARXIU

Que el sector de la construcció va a tot drap n’és una evidència. Hi ha una quantitat immensa de grans obres en marxa que fan que la majoria d’empreses del país, especialment les més grans i avesades a acudir als concursos públics, estiguin ara desestimant el treball públic si aquest és poc voluminós, de poca quantia. Això fa que les administracions tinguin serioses dificultats per trobar contractistes per a obres menors i que, per tant, el procés de contractació es dilati i, després, tot vagi més tard.

El comú d’Andorra la Vella, per exemple, n’ha viscut dos exemples recentment. Fa poc, ha adjudicat els treballs de la segona fase del Teatre Comunal després que el concurs inicial quedés desert. Ara, també ha hagut de deixar desert el concurs per a la realització de l’obra civil de la connexió de la xarxa d’aigua de la capital amb l’hospital per tal de dotar el centre sanitari d’un reforç de subministrament per si mai hi hagués algun tipus de problema amb la xarxa d’Escaldes, que és que històricament proveeix l’aigua al SAAS.

Declarat desert un concurs per manca d’ofertes, cal acudir a la contractació directa buscant un subministrador del servei que el vulgui assumir

Les fonts consultades han recordat que en tots dos casos no hi va haver cap empresa interessada en fer els treballs. “Ara les empreses van fartes”, han assegurat les fonts, que han indicat que a nivell administratiu, una vegada s’ha fet el concurs -si la llei hi obliga per una raó de quantia- i aquest queda desert per manca de propostes, l’administració en qüestió pot procedir a fer una contractació directa. És el que haurà de fer el comú d’Andorra la Vella amb les obres d’embrancament de la xarxa d’aigua.

Els treballs estan valorats en uns 29.000 euros. Enmig dels treballs de grans edificis, urbanitzacions i torres, un munt d’empreses van sobrades de feina. I caldrà que la corporació cerqui alguna petita constructora que vulgui assumir els treballs. N’hi acaba havent sempre alguna de disponible. El que passa és que són companyies tan petites que no estan avesades a presentar-se a concursos pública per diverses raons. I ja no hi acudeixen.

Entre els motius que hi ha perquè aquestes empreses petitones no es presentin als concursos hi ha essencialment, el fet que tenen clar que no poden competir amb les grans companyies i llavors ja no perden el temps i, a més, donada la seva dimensió, tampoc no tenen l’habilitat burocràtica prou desenvolupada com per poder fer tots els tràmits que les administracions demanen. Però com que ara els grans tenen grans obres, als petits se’ls obre una finestra d’oportunitat temporal.

Comentaris (6)

Trending