Els complements llastren l’equitat i la competitivitat dels sous a l’administració de Justícia

El diagnòstic retributiu encarregat pel Govern considera que el salari base és adequat i, fins i tot, per sobre del que es consideraria una bona pràctica, però les primes provoquen una forta davallada de la nota i, fins i tot, solapaments entre els diferents nivells

Una imatge de la seu de la Justícia.
Una imatge de la seu de la Justícia.

Els complements que perceben els diferents treballadors de l’administració de Justícia perjudiquen la capacitat d’atreure personal. Així ho posa en relleu el ‘Diagnòstic retributiu’ que s’ha efectuat sobre aquest cos. Així, s’apunta que no són prou eficaços i, fins i tot, provoquen solapaments entre empleats de nivells diferents. I això genera que la justícia retributiva quedi per sota del que seria desitjable. Per això, de cara a la revisió de les graelles que, ara, Govern analitza, es posa en relleu que cal actuar sobre aquestes primes.

L’estudi, efectuat per la consultora Peoplematters és similar al que s’ha fet amb els altres cossos de l’administració. Així, pel que fa a l’equitat, indica que una valoració del 0,8 significaria estar dins d’una bona pràctica. I, a partir d’aquí, agafa per un costat les graelles amb els salaris bases i, per l’altra, la dels complements. I la diferència, no es pot negar, és important.

L’estudi proposa un increment de sou esglaonat en funció de l’antiguitat, les habilitats, les competències i la formació i revisar els complements sobretot pel que fa a allò que retribueixen i al percentatge sobre la base

Així, pel que fa al sou base, la puntuació obtinguda a l’administració de Justícia és de 0,94. Per tant, superior a la nota que seria acceptable. En canvi, però, el problema es troba en els complements. La puntuació és només del 0,18. Molt per sota. I això acaba arrossegant-ho tot. La valoració final queda en un 0,56. Per tant, s’avisa que “la justícia retributiva disminueix per culpa dels complements”.

I això afecta, lògicament, a la competitivitat externa. És a dir, a l’hora de comparar les remuneracions que es poden aconseguir si s’entra a treballar en aquest cos en comparació amb altres àmbits similars. Així, el salari base es considera “molt competitiu” i “alienat amb el mercat” amb una única excepció, en aquest cas positiva, dels nivells superiors, que són altament atractius. Tot s’espatlla, però, amb uns complements “poc competitius” que fan que el salari total quedi en el millor dels casos “alineat amb el mercat”, però poca cosa més.

Així doncs, la conclusió del diagnòstic retributiu és que hi ha “una bona equitat en salari base”, però, que “els complements fan que aquesta decreixi en el salari total, fent que hi hagi elevats solapaments entre nivells”. El nivell més afectat per aquesta situació seria el 2C, el dels oficials de Justícia. El mateix succeeix si es parla de competitivitat: “decreix en el salari total quedant alineada amb la mitjana del mercat”.

Proposta de noves graelles salarials.
Proposta de noves graelles salarials.

Pel que fa a les propostes de noves graelles, la proposta suposa “un increment salarial esglaonat en funció de l’antiguitat al cos (superat el període de prova), les habilitats, les competències professionals i la formació realitzada”. Aquesta mesura tindria com a objectiu “millorar la manca de creixement salarial derivada de l’eliminació del GADA [sistema de gestió de l’acompliment]”. A la vegada, també es veu necessària “una revisió dels complements salarials” que afecti tant la naturalesa -què és el que han de retribuir- com el pes -el percentatge sobre la base-”.

Comentaris

Trending