L’assessorament per dissenyar les mesures econòmiques per la Covid costa més de 160.000 euros

PricewaterhouseCoopers, que estaria treballant de bracet amb l’exministre Jordi Cinca, és qui s’endú el tall de pastís més gros amb més de 146.000 euros per una feina de dos mesos

Una de les seus de PwC, de matriu americana i implantada, també, al Principat.
Una de les seus de PwC, de matriu americana i implantada, també, al Principat. ARXIU

El cost dels assessoraments fins ara contractats -i publicitats- per dissenyar les mesures econòmiques per combatre la crisi derivada del coronavirus gairebé és tan elevat com el que s’estalviaran les arques públiques amb la retallada salarial dels càrrecs polítics dependents del Govern. Més de 160.000 euros cobraran entre PricewaterhouseCoopers (PwC) i Alfa Capital, les dues firmes amb qui l’executiu ha fet públiques contractacions.

El tall més gros del pastís se l’endú, per ara, la consultora de matriu americana, que hauria arribat a Govern de bracet de l’exministre de Finances Jordi Cinca qui, de fet, ningú no pot amagar a l’edifici administratiu que està sent l’home fort en la presa de decisions ‘tècniques’ respecte dels passos a seguir per fer front a l’impacte econòmic de la Covid. Cinca ho faria en tan què soci d’una altra consultora, Giraffe Strategy, que no apareix per ara en cap adjudicació, almenys no que hagi estat publicitada.

L’extitular de Finances col·laboraria amb PwC des que va deixar l’executiu. En tot cas, ara hi col·labora segur com fa amb Alfa Capital i Vladimir Fernàndez, un altre dels assessors de capçalera per a les mesures per combatre aquesta crisi i que també apareix en el BOPA d’aquest dimecres com a adjudicatari d’un contracte d’assessorament. Però com s’ha dit, dels més de 160.000 euros que han estat adjudicats, la partida més grossa correspon a PricewaterhouseCoopers.

La contractació de PwC i l'activíssim paper que està tenint l'extitular ha valgut a l'executiu una dura crítica interna per part de tres excaps de Govern: Òscar Ribas, Albert Pintat i Jaume Bartumeu

La firma d’origen americà s’embutxaca 146.075 euros a través de la filial PricewaterhouseCoopers Asesores de Negocios SL per un assessorament de dos mesos a través d’una adjudicació directa i per la via ordinària gràcies al marc legal que disposa en l’actualitat la Llei de contractació pública modificada a través de la llei del pressupost de l’any passat. L’assessorament de PwC no està tampoc exempt de crítiques des de l’òrbita política. De fet, i segons que ha pogut saber l’Altaveu, fins a tres excaps de Govern ideològicament, sobre el paper, diferents com són Òscar Ribas, Albert Pintat i Jaume Bartumeu han transmès a Govern el seu malestar per la gestió de la crisi.

I en essència, hi ha dos elements que han originat aquesta crítica de Ribas, Pintat i Bartumeu cap al Govern actual. D’una banda, com s’està articulant la recerca del suport financer internacional i les formes que s’haurien emprat tant amb Espanya com, sobretot, amb França. Els tres excaps de Govern haurien fet dures crítiques al Govern pel fet d’haver acudit directament a Matignon, al govern francès, sense haver fet prèviament consultes i treball diplomàtic amb l’Elisi, és a dir, amb la presidència de la República i, per tant, el Copríncep i els seus representants.

-

Relacionat

Cinca, Missé i la ‘girafa consultora’: l’exministre i l’exsecretari d’Estat ‘aprofiten’ el ‘know how’ de Govern

L’altre focus de malestar és, justament, la contractació de PwC i el destacat rol adoptat per Cinca en el disseny de mesures, essent el seu paper més important fins i tot que el de l’actual ministre de Finances, Eric Jover, i moltes vegades tenint tant o més pes que el prop cap de Govern, Xavier Espot. Ribas, Pintat i Bartumeu haurien estat molt crítics amb el fet d’haver recorregut a consultors estrangers per adoptar mesures internes i, en aquest sentit, l’excap de Govern liberal (2005-2009) hauria reconegut el seu equívoc quan al seu dia va encarregar a la també consultora de base americana McKinsey el pla ‘Andorra 2020’.

S'adjudica a la consultora local Alfa Capital el seguiment dels mecanismes de suspensió temporal dels contractes de treball i reducció de la jornada laboral per 16.981 euros fins a final d'any

A banda de PricewaterhouseCoopers i les crítiques dels excap de Govern, l’altra contractació publicitada al BOPA d’aquest dimecres és la d’Alfa Capital, en aquesta ocasió una consultora local encara que amb suport de Crowe que liderada per dos economistes auditors de l’entorn de DA com Antoni Bisbal i Vladimir Fernàndez, tots dos al seu dia representants del Govern al consell d’administració de la CASS, han rebut l’encàrrec d’assessorar en relació als mecanismes de suspensió temporal dels contractes de treball i reducció de la jornada laboral que ha d’implantar justament la parapública.

En el cas d’Alfa Capital, l’adjudicació, en la mateixa modalitat que PwC -directa, ordinària i a través dels mecanismes legals atribuïbles a la Llei de la contractació pública revisada pel pressupost del 2019-, és per un muntant de 16.981 euros va fins el 31 de desembre del 2020, renovable anualment previ acord de Govern fins el màxim d’anys que estableix la Llei de contractació pública, segons els termes del contracte, amb la qual cosa, dita contractació, deixa oberta la porta a mantenir l’ERTO com una figura que vagi més enllà del període que s’ha establert de màxima repercussió a causa del coronavirus.

Comentaris (19)

Trending