L’AREB accelera la liquidació de BPA un cop han transcendit les elevades pèrdues de la intervenció

En ple estiu, l’agència anuncia que es conclou el procés de revisió de comptes i anuncia que dóna fins al 30 de setembre perquè els clients bloquejats puguin intentar un darrer traspàs

Sílvia Cunill signa la resolució com a presidenta de l'AREB.
Sílvia Cunill signa la resolució com a presidenta de l'AREB. ARXIU

L’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) està accelerant a marxes forçades i de manera definitiva la liquidació de la intervinguda Banca Privada d’Andorra (BPA). En ple mes de juliol i una vegada han transcendit les elevades pèrdues que ha generat la intervenció de l’Estat, l’agència dóna per finalitzat el procés de revisió de comptes i dóna de marge fins al 30 de setembre perquè els clients que continuen bloquejats puguin aportar la documentació escaient per mirar d’aconseguir ser traspassables.

La setmana passada el BOPA publicava el que, vist en perspectiva, és el darrer traspàs de clients, just després que Vall Banc s’hagi integrat a Crèdit Andorrà i sense especificar a quina entitat concreta es traspassaven els nous autoritzats per abandonar el bloqueig. I aquest dimecres es publicita la resolució que anuncia la finalització de la revisió de comptes. S’especifica que el 96% dels clients que hi havia a BPA han assolit el traspàs. O dit d’una altra manera, que han pogut operar amb certa normalitat després de temps -més o menys- de bloqueig.

Imatge de la façana del Crèdit Centre.

Relacionat

Només integrat Vall Banc a Crèdit Andorrà l’AREB acorda un altre traspàs de dipòsits des de BPA

La resolució publicada manté que “únicament resta una quantitat menor de Clients No Traspassables en aquesta entitat”, però no explicita ni quants ni quina quantitat de diners significa. L’AREB manté que aquells que no han passat el tall, per dir-ho així, és perquè “hi ha indicis suficients per considerar que la seva operativa pot estar relacionada amb el BC/FT, i tals clients no han aportat fins a la data, després de successives peticions d’informació de l’AREB, la informació i documentació rellevant i completa per remeiar el seu expedient de client, a l’efecte de la PBCFT (en endavant, ‘expedient de KYC’)”.

També es remarca que ha transcorregut un temps suficient des de l’inici de la intervenció i ja han estat judicialitzats molts casos alhora que s’ha pres en consideració, assegura l’AREB, de les recomanacions de PricewaterhouseCoopers (PwC)  que ara és un bon moment per culminar “definitivament” el procés de revisió de comptes. Amb tot, l’agència té un gest amb els bloquejats i decideix “donar una última oportunitat als clients perquè aportin la informació i documentació de coneixement de client o que, havent aportat determinada documentació i informació, aquesta estava incompleta o presentava deficiències”.

Immoble que havia acollit una oficina de BPA, després de Vall Banc i ara ja desmantellada.

Relacionat

Els balanços de la BPA ‘intervinguda’ posen l’AREB contra les cordes

No obstant, diu que “cal establir una data límit per tal que els clients puguin aportar la informació, la documentació o els aclariments pertinents que considerin apropiats per justificar la legitimitat dels seus fons o l’absència de vinculació de la seva operativa” al presumpte bloqueig de diners. I fixa la data límit al 30 de setembre d’enguany. A partir d’aquest dia, s’especifica, “ja no es permetrà als clients aportar documentació ni nova informació. Per tant, si després de la data límit el client no ha aportat documentació o informació addicional que permeti concloure que la seva operativa no ha estat relacionada amb el BC/FT, o si la informació o documentació addicional aportada no permet aclarir els dubtes sobre la licitud de l’origen dels seus fons, aquest client continuarà com a Client ‘No Traspassable’”.

Per acabar-ho d’adobar, l’AREB especifica que en cas que el client en qüestió quedi atrapat a BPA, l’agència no emetrà cap comunicació al client. Així es dificulta qualsevol acció legal, atès que malgrat que sempre es pot actuar contra el silenci administratiu, cert és que sempre es pot motivar millor qualsevol acció que s’emprèn a partir d’una resolució escrita i, suposadament, justificada.

Seu central de BPA.

Relacionat

La gestió de l’AREB genera unes pèrdues d’uns 500 milions a la BPA ‘intervinguda’

Després d’anys d’oposar-se a lliurar els comptes de BPA al Tribunal de Comptes tal i com aquest organisme exigia a l’AREB, el fet que les dades s’hagin filtrat i hagi quedat clar el fiasco i el forat generat per dita intervenció -amb uns fons propis negatius que s’acosten als 200 milions d’euros i unes pèrdues causades per l’actuació administrativa de ben bé 500 milions d’euros-, l’agència s’ha afanyat en ple estiu ha accelerar la liquidació.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending