L’allau de consultes evidencia el desastre de la revisió de les graelles salarials a l’administració

Administratius adscrits al departament de policia ja han presentat els primers recursos atès que les diferències de nivell que s’han detectat no estan degudament justificades

Una imatge de l'edifici de Govern.
Una imatge de l'edifici de Govern. Toni Solanelles

Tant els tècnics de Funció Pública com, especialment, els consultors de la firma PricewaterhouseCoopers (PwC) que han fet el suposat treball de camp per a l’actualització dels llocs de treball de l’administració general estan tenint una allau de visites de funcionaris que volen saber la seva situació i com és que se’ls ha situat a un cantó o a l’altre. I és que segons diverses fonts, la revisió que acaba tenint un impacte directe en el salari presenta moltes deficiències. I evidencia que o bé hi ha una intencionalitat en promoure uns i no altres o el treball és erràtic.

Per ara, segons fonts funcionarials, tot plegat queda en el marc de la informació de què disposi el departament governamental i els seus assessors externs. Més els detalls individualitzats que es van donant a cadascun dels treballadors de l’administració que ho sol·liciten, i que des de fa unes setmanes han anat fent consultes un rere l’altre. El que sembla clar és que hi ha molts llocs que no es van revisar -i hores d’ara no se’n sap el motiu- i altres places laborals que encara presenten descripcions molt desfasades. Manifestament deficients segons les fonts.

De forma global, segons fonts del funcionariat, no transcendiran més detalls fins que el Sipaag -el sindicat que representa els treballadors de la funció pública- no tingui accés al conjunt del treball realitzat per PwC si és que el departament que lidera Trini Marín finalment accedeix a entregar l’actualització tal i com la ministra es va comprometre quan va saltar tota la polèmica en el tram final de la legislatura passada. Per ara, Funció Pública hauria declinat la possibilitat de facilitar cap documentació fins que no finalitzi el termini de revisió i cada treballador que ho vulgui hagi pogut consultar la seva posició.

Despatx central de la policia.

Relacionat

Confirmat que els administratius de policia escalen tres llocs en la graella salarial de Govern

El que és clar, segons les fonts, és que ja hi ha recursos presentats. I on més s’estaria donant aquesta situació és entre els administratius, les administratives, que essent de l’administració general estan adscrits al departament de policia. En cap cas es justifica la diferència de nivell que s’ha instaurat. Hi ha funcionaris que han fet un salt de fins a tres nivells. Però aquest increment no és ni de bon tros uniforme, i no s’argumenta on rau la diferència, segons les fonts consultades.

Certament, en alguns casos, el que sí que és evident és el canvi de denominació del lloc de treball. Hi ha certs funcionaris que han deixat de ser administratius per passar a ser tècnics de suport a la policia. La funció que fan, la feina que desenvolupen, és evident, és la mateixa d’abans de l’anàlisi de PwC. Ara hi ha funcionaris d’aquest sector de l’administració que tenen un nivell 5, un nivell 6, o el 7 i el 8. Per a alguns treballadors públics la revisió els ha suposat, fent un can mas i en xifres rodones, un increment salarial d’uns 400 euros, que potser en xifres absolutes no és gran cosa però proporcionalment és un increment elevat.

I més enllà que, segons les fonts, almenys amb la informació actual, no queda acreditada la diferència que es genera, també hi ha un altre element de més calat i afectació global. Fins ara, la majoria d’administratius es movien entre els nivells 5 i 6. Això facilitava, quan s’esqueia, una mobilitat que amb aquesta actualització aparentment injustificada s’esmicola. I és que un funcionari de nivell 5, a priori, no pot ocupar un lloc de nivell 8. Però, sobretot, un de nivell 8 no pot passar a realitzar tasques de nivell 5. Això, és clar, sempre segons la teoria.

Comentaris (9)

Trending