Agents de circulació es plantegen recuperar el sindicat nacional per tenir més força

Seria el primer pas per reforçar el seu paper com a autoritat que tenen ara ja legalment atribuïda i mirar de guanyar atribucions o competències

Despatx del servei de circulació d'Andorra la Vella.
Despatx del servei de circulació d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

Just abans de la pandèmia, estava pràcticament fet. Hi havia tots els números per recuperar una associació nacional, o un sindicat ara, d’agents de circulació. Ja havia existit i es va deixar passar. O es va diluir. Veient les dificultats amb què es troben i la complexitat de la feina que han d’assumir, més enllà sense les atribucions legals per fer-les, un grup nombrós d’agents volien tirar endavant la recuperació d’aquella organització. De fet, encara ho tenen en ment. I fets com els de dimecres a la plaça dels Dos Valires d’Escaldes ajuden a tenir-ne potser no més ganes però sí més necessitat.

Afirmen diferents fonts consultades que són les noves generacions les que més empenyen per crear una organització sindical que reforci el seu paper com a autoritat i com a interlocutor davant les administracions, davant les institucions, i que en un segon nivell o fase, puguin mirar de guanyar atribucions o competències. De fet, aquesta ja va ser en molts moments la vocació de l’Associació Nacional del Servei de Circulació (ANSC). I encara que algunes consecucions van assolir, l’ambiciosa reforma legislativa no es va aconseguir. No pas del tot.

D’aquí que ara es vulgui intentar impulsar la recuperació del sindicat. Els incidents amb què s’han trobat molts agents de circulació especialment durant aquesta pandèmia i molt, també, degut al fet que se’ls envia a fer unes funcions que legalment no tenen atribuïdes o, almenys, no del tot. I que encara que tenen clar en el moment de les actuacions que han de contactar amb la policia, l’estona que passa entre el contacte i l’arribada dels agents del cos d’ordre pot ser suficient perquè hi hagi aldarulls violents com l’ocorregut aquest dimecres a Escaldes.

Els agents tenen clar que lluitar per més competències o atribucions comportarà, també, haver de d’ostentar, les persones que desenvolupin les feines, una major formació. Acadèmica i professional. “El futur anirà cap aquí”, indiquen algunes de les fonts consultades, que lamenten les agressions que han hagut de sofrir els darrers mesos diversos companys “pel sol fet de demanar que es compleixin unes mesures mínimes enmig d’una pandèmia”. Una cosa tenen clara: “S’ha perdut el respecte.”

Comentaris (2)

Trending