Acció Feminista i Stop Violències contra la gestió subrogada

Les associacions reclamen que el projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida prohibeixi la pràctica

-
-
Acció Feminista d'Andorra alerta sobre la tolerància de la llei andorrana a a la gestió per substitució. Des del col·lectiu manifesten que el projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció assististida, en el seu article 12, considera nul qualsevol contracte pel qual es convingui la gestió, però que en cap cas n'efectua una prohibició expressa. En aquesta línia també s'hi afegeix Stop Violències, precisament les dues associacions reivindiquen que la gestió per substitució és una vulneració dels drets humans.

Els col·lectius feministes entenen que el projecte de llei no està prohibint els ventres de lloguer, sinó que fa tot el contrari, és a dir convida a aquesta pràctica. I en aquest sentit, es qüestiona "si en el lícit sentiment de voler tenir un fill s'hi val tot". En la mateixa línia, la portaveu d'Stop Violències, Vanessa Mendoza, expressa que "no es mira pels drets de la infància" i afegeix que "vivim en una societat on es confonen els desitjos amb els drets".

"La maternitat subrogada és un atemptat contra els drets humans de les dones i els bebès que són objectes de tràfic mercantil, separats de les seves mares de manera forçada, encara que la dona hagi canviat d'opinió al final de la gestió". D'aquesta manera, des d'Acció Feminista reivindiquen que els ventres de lloguer vulneren el dret reconegut a l'article 7 i 8 de la Convenció dels drets de l'infant, "ja que impedeix que el o la menor conegui el seu origen i identitat".

"La mercantilització de la gestió subrogada"

Mendoza també reivindica que la gestió subrogada "és una mercantilització" i que en el moment que es permet "inscriure un menor al país, s'està a favor d'aquesta pràctica". Acció Feminista explica que els ventres de lloguer són "una violència més contra les dones d'aquest segle i el tràfic de nadons de pobres a rics, a través de lleis que blanquegen el procés, com la que està en aquest moment a Andorra a tràmit parlamentari".

Darrere de la pràctica dels ventres de lloguer hi ha empreses, les quals des d'Acció Feminista s'exposa que "comercien amb el lícit sentiment de ser pare o mare, oferint una àmplia xarxa d'agències que operen en països en els quals és legal que es comprin ventres o els cossos de les dones sense recursos econòmics".

De manera que volen els col·lectius feministes volen "rebutjar la maternitat subrogada castigant penalment, tant a Andorra com a nivell internacional, aquesta modalitat de procreació, de la mateixa manera que es castiga el tràfic d'òrgans". Per tal que les empreses que promouen aquest comerç no es puguin instal·lar al Principat. 

Comentaris

Trending