Vint anys de prevenció en blanc

En el més absolut silenci o gairebé, la UIFAnd ha celebrat dues dècades aquest juliol amb una carta del seu màxim responsable com a testimoni de l’efemèride

La Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAnd) ha arribat a les dues dècades de vida -amb un canvi de denominació pel mig, quedi clar- en la més absoluta discreció. En blanc. En silenci. Amb una carta del seu cap, Carles Fiñana, recordant l’efemèride i poca cosa més. Una carta, a més, enmig d’una seu electrònica sense pràcticament cap mena de repercussió. I continuant, això sí, fent dossiers a partir de retalls de premsa. I poca cosa més.

L’actual UIFAnd, que va néixer com a Unitat de Prevenció del Blanqueig (UPB), va ser el resultat de l’aprovació de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional que el Consell General va aprovar els darrers dies de l’any 2000. El 24 de juliol següent, formalment, començava a caminar l’organisme que ara ha complert dues dècades sense pena ni glòria. Cert que no són, aquests, temps per a fer grans celebracions ni trobades multitudinàries. Però ni tan sols un trist balanç. Res.

27600437077 9b95369b84 o
El cap de la UIFAnd, Carles Fiñana, en una compareixença.

Això sí, Fiñana, fiscal adjunt en excedència, té clar que la UIFAnd “s’ha convertit en una eina indispensable per la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme”. I, en aquest marc, el cap de l’organisme de prevenció del blanqueig diu que sempre ha promogut l’entitat “la necessària revisió del Dret intern amb la implementació contínua de normativa internacional” circumstància que assegura que “ens ha portat a assolir uns nivells d’estandardització que ha estat altament apreciada pels organismes internacionals, i valorada convenientment”.

Fiñana, que destaca el “nivell d’independència i autonomia funcional” de què ha gaudit l’organització, reparteix o comparteix èxit i celebració de dues dècades “no sols amb les autoritats i els responsables de departaments i organismes públics de l’administració general directament vinculats amb la nostra matèria, sinó també amb l’ampli conjunt de subjectes obligats financers i no financers”. I té un record “pels meus predecessors, alhora que l’ingent compromís aportat pels que han format part de la nostra estructura i dels que continuen, sempre amb afany de superació i millora”.

Comentaris

Trending