Un pla de sortida ‘precipitat’

El document que s’ha compartit amb els comuns genera molts dubtes i les corporacions ja avisen que tenen previst formular nombroses propostes de modificacióL’esborrany divideix la població en diferents grups a cadascú dels quals se’ls atorga una franja horària per eixir al carrer també vinculada al dia de mes i al número de l’edifici on es visqui

El pla per permetre sortides al carrer que ha treballat Govern divideix la ciutadania en grups a cadascú dels quals se’ls dona una franja horària. A banda, no es podrà fer cada dia, sinó que dependrà de diverses variables com el número del carrer on es visqui i el dia del mes. A banda, no es podrà anar més enllà d’un quilòmetre del lloc de residència i s’exigirà que la distància de seguretat amb altres persones sigui d’entre quatre i cinc metres i, fins i tot, de deu en el cas que es vulgui fer exercici físic. Així queda estipulat en l’esborrany que s’ha enviat als comuns perquè facin aportacions, un document que, segons les fonts consultades, ha aixecat seriosos dubtes entre els responsables de les corporacions parroquials i que, de fet, des del mateix Govern admeten que acabarà patint importants modificacions.

El pla posa en relleu que “la realització d’activitat física de manera regular té importants beneficis sobre la salut física i mental de les persones” i que, per exemple, en el cas de la gent gran “ajuda a evitar caigudes i lesions i retarda l’aparició de deterioraments cognitius”. Per tant, es considera “important que en aquests períodes de confinament de les persones es pugui permetre (...) la realització d’activitat física a l’exterior dels domicilis i que aquestes sortides (...) es facin de forma ordenada, evitant les aglomeracions i minimitzant el risc de transmissió de la infecció per SARS-CoV-2”.

La idea inicial del Govern és que la sortida sigui en dies alterns i no de més d'una hora, cosa que algun comú ja vol modificar

El document deixa clar que aquesta mesura no serà d’aplicació ni per a les persones que hagin estat diagnosticades amb la malaltia ni pels seus contactes. Tampoc per aquelles que presentin simptomatologia compatible. A banda, es donen diferents indicacions, com ara que la sortida s’haurà de fer des de la llar i, per tant no es podrà fer cap desplaçament en vehicle. De fet, no es podria anar més enllà d’un quilòmetre del domicili i l’estona al carrer es limita a un màxim d’una hora. A més, caldrà dur mascareta i en cap cas es podran utilitzar els equipaments esportius o lúdics dels parcs. Es permetrà caminar o córrer, però no pas ni ciclisme ni esquí de muntanya.

L’esborrany enviat als comuns preveu dividir la població en diferents grups (majors de 40 sense menors a càrrec, majors de 70, majors de 40 amb menors o menors de 40) i a cadascú d’ells se’ls atorga una franja horària. Així, les famílies amb nens podrien sortir entre les dues i les sis de la tarda. També es vol que el dia del mes i el de carrer serveixi per dictaminar quan es pot i quan no es pot sortir.

El document ja el tenen als comuns però, segons les fonts consultades per Altaveu, no ha convençut gaire. Al contrari, ha generat molts dubtes i els diferents equips parroquials ja han començat a fer arribar propostes de modificacions. Tot fa pensar que el pla final podria ser molt diferent. De fet, una dels canvis que es volen afegir seria el d’ampliar fins a dues hores el límit per estar fora de casa.

De fet el mateix Govern ha hagut de publicar una piulada a Twitter on avisa que “és un document de treball” i que, per tant, les indicacions “no són definitives”. Es deixa clar que “quan el protocol estigui tancat, s’oferirà la informació a través de les fonts oficials”.

 

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending