Un ministre en fals

Amb poques setmanes de marge, el ministre d’Ordenament ha vist com se li tancava la porta del tot a traslladar a Radio Andorra els mitjans de comunicació públics i es frena l’heliport de les TresolesTorres Falcó i el comú d’Encamp, que encara es resisteix a perdre RTVA, lamenten que ja des del principi hi hagués una mena de menyspreu a desplaçar la ràdio i la tele cap a les històriques instal·lacions

En cosa de pocs dies al ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, se li han confirmat dos revessos que no és que el posin políticament en entredit dins del gabinet ministerial però sí que el deixen en fals. En calces. Ni la ràdio i la televisió públiques no es traslladaran a les històriques instal·lacions de Radio Andorra ni l’heliport s’adjudicarà abans d’acabar la legislatura. I Torres Falcó avalava les dues qüestions. Ara només falta veure com acaba el l’afer ‘The Cloud’, que també tutela com a màxim responsable del consell d’administració d’Andorra Telecom.

Al titular d’Ordenament li van deixar clar les darreres setmanes -cap de Govern inclòs- que s’oblidés de tenir a Encamp, a Radio Andorra, la televisió i la ràdio públiques. Que els mitjans de comunicació públics no es mouran de les instal·lacions de la Baixada del Molí d’Andorra la Vella. Torres Falcó es resistia a perdre RTVA. De fet, en moltes ocasions s’hi va posar fort i va convertir el fet de fer realitat el trasllat com una mena de creuada personal. Ho havia defensat a capa i a espasa. La negativa ha indignat tant el ministre com el comú. 

Formalment, a la corporació es resisteixen a assumir la derrota. Però de portes endins les fonts consultades lamenten que hi ha malestar. I potser no tant pel fons com per les formes. Diuen sentir-se menystinguts pel fet que, sembla, des del minut zero tot eren problemes i oposició a haver de traslladar-se a Encamp. Però la realitat és la que és: els mitjans públics no aniran a Radio Andorra. Les fonts parlamentàries consultades asseguren que els consellers generals escollits sota les sigles d’UP DA no estan tan indignats com altres autoritats encampadanes.

Tot apunta que l’immoble que al seu dia va ser propietat de l’Estat espanyol acollirà, a banda del museu de la ràdio, el ministeri d’Afers Exteriors

Les fonts consultades asseguren que si bé és cert que Maria Martisella i Carles Enseñat havien defensat la ubicació a Encamp d’RTVASA, en el fons el que pretenien és que l’edifici recobrés vida i la vida, al seu torn, es traslladés a la parròquia. El Govern els hauria assegurat que més enllà del museu de la ràdio, l’equipament acollirà un altre servei públic. I tot apunta, asseguren les fonts, que s’hi farà traslladar el ministeri d’Afers Exteriors, un dels més menuts actualment de l’estructura administrativa governamental.

I per si no en tenia prou Torres Falcó amb el revés de la tele, tot sembla indicar que un altre dels projectes que ha avalat a pany i forrellat, el de l’heliport als terrenys de les Tresoles, tampoc no veurà la llum. Almenys, no aquesta legislatura. De fet, era obvi que no s’acabaria de construir enguany. Ara la qüestió està en què està gairebé descartat que l’equipament s’adjudiqui. Ni a les Tresoles ni enlloc. De fet, és significatiu que fins i tot el partit que dóna suport al Govern i té majoria al Consell digui que no es pot pronunciar sobre la qüestió.

Després de mesos i mesos donant per fet que l’heliport se situaria a tocar de FEDA i després d’una defensa aferrissada del ministre de l’esmentada infraestructura en el citat paratge, ara surten Toni Martí i el partit i afirmen que fins que no es disposin de tots els estudis necessaris no hi haurà cap pronunciament. Dit d’una altra manera: Martí ha fet números, veu que el perjudica més que el beneficia electoralment l’emplaçament de les Tresoles i es busca l’excusa dels estudis complementaris per no decidir. I el ministre amb el cul a l’aire.

Firma del conveni pel museu de l'automòbil a tres bandes: ministre d'Ordenament, Jordi Torres Falcó; cònsol d'Encamp, Jordi Torres Arauz; i titular de Cultura, Olga Gelabert. | J.A. VILADOT / SFGA

 

Encara bo que Torres Falcó ha pogut signar aquest migdia el conveni pel qual en un terreny proper al comú encampadà -a tocar la plaça dels Arínsols- s’hi construirà, soterrat, el nou museu de l’automòbil. La part estrictament museística del projecte serà soterrada per no pertorbar la visual de l’hotel Rosaleda, que ha d’acollir el ministeri de Cultura (un segon, de fet, primer, ministeri per a la parròquia). Encara no és clar si l’equipament tindrà una planta o en tindrà dues. El que està clar és que a sobre s’hi adobarà una plaça pública i també es construirà un immoble de planta baixa en un lateral que vindrà a ser una mena d’edifici de serveis. El comú cedeix el solar de gairebé 2.000 metres quadrats al Govern.

L’altre front obert que té el ministre encampadà és el de l’edifici ‘The Cloud’. Torres Falcó va heretar el projecte de Jordi Alcobé. I malgrat que no n’és contrari, no n’és el fervorós defensor que n’era el seu antecessor en la tutela de l’equipament que ha d’impulsar Andorra Telecom. Malgrat que s’han anat fent passos, encara queden molts serrells per resoldre. Tants com que encara no és del tot seguir que el majestuós edifici tiri endavant. Aquí, contràriament al tema d’RTVA o de l’heliport, el ministre sempre s’ha mostrat molt prudent. 

Un tercer revés podria ser mortal de necessitat per a un ministre que sabia que ho seria molt abans, fins i tot, de la celebració de les eleccions del març del 2015. Martí necessitava sumar sinergies. I ara en continua sumant. D’aquí la ‘política kleenex’ que a voltes practica. D’usar allò que convé i quan convé i de tirar-ho quan jo no és (tan) necessari.

Etiquetes

Comentaris

Trending