Aixecant el patrimoni cultural

Després dels treballs de desenrunament i preparació del terreny, el cap de Govern i la cònsol major d’Andorra la Vella posen la primera pedra a la nova torre per al temple d’origen romànic

El campanar de l'església de Sant Vicens d'Enclar encara la recta final dels treballs de la seva reconstrucció amb la col·locació de la primera pedra i una càpsula del temps per part de les autoritats. Per tornar-la a aixecar, se serà el més fidedigne possible i s'utilitzarà la meixa tècnica per lligar les pedres, el morter de calç.

L’església de Sant Vicens d’Enclar viu l’última fase de la reconstrucció. El Cap de Govern, Xavier Espot, la ministra de Cultura, Sílvia Riva, i els cònsols d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i David Astrié, han posat la primera pedra del que serà el nou campanar. D’origen romànic, va esfondrar-se el desembre del 2019 enmig d’un episodi de pluja i vent. Des d’aleshores s’han posat totes les eines per tornar-lo a aixecar i, com ha posat en relleu Marsol, "fer que tingui la força que tenia a la seva època i que sempre ha tingut per a Santa Coloma". La voluntat, tal com ha recordat Espot, és incloure’l en la candidatura de la Unesco i mostrar la identitat d’Andorra, ja que el país “no pot renunciar a les seves arrels i la seva història".

Durant aquests mesos s’han estat fent els treballs de desenrunament de les pedres caigudes alhora que s’ha anat aprofitant per estudiar el temple i la seva arquitectura. En aquest sentit, un dels arquitectes, Andreu Canut, ha assenyalat que la torre patia un desplom de gairebé 20 centímetres i que ara es corregirà “i col·locar-la en posició virtual”, per la qual cosa han hagut d'excavar a més fondària que l'original per tenir uns fonaments segurs.

La reconstrucció es realitzarà tan fidedigna com sigui possible. De fet, a partir de la caiguda del campanar es van recollir fotografies històriques per fer un model en 3D que ha permès identificar entre 400 i 500. "Vam determinar dos punts de cada pedra i amb aquestes coordenades podem col·locar-les exactament al lloc on eren", ha apuntat Canut. Per lligar-les també s'emprarà la tècnica utilitzada, el morter de calç, però més resistent del que hi havia per evitar que torni a esfondrar-se.

Tot dependrà de la climatologia, però, si res no es torça la previsió és que estigui acabada a la tardor d’aquest 2022. Cal recordar que els treballs de reconstrucció tindran un cost de 187.372 euros.

A més, s’aprofitarà la intervenció també per adequar l'interior de la nau, col·locar el paviment original i millorar la seva il·luminació, així com se senyalitzarà l'espai exterior.

En aquest acte, Espot, Riva, Marsol i Astrié també han deixat una càpsula del temps on s’hi ha col·locat unes fotografies del campanar de diferents èpoques, la premsa del dia i un llapis de memòria usb amb el projecte de reconstrucció del campanar.

Comentaris (5)

Trending