Sushis en honor de l’edifici de Ràdio Andorra

L'activitat torna a la instal·lació quan es compliran catorze anys de la signatura del conveni amb Espanya per a la cessió així com la d'altres béns de l'antiga emissora

Comentaris

El 5 de febrer de 2009 es va signar a Madrid, el Conveni transaccional entre el Principat d’Andorra i el Regne d’Espanya per a la cessió de l’edifici i d’altres béns de Ràdio Andorra. La importància d'aquell acte va fer que les hores prèvies a la signatura no estiguessin exemptes d'una certa tensió i que la delegació andorrana ho acabés celebrant menjant sushi en un local del cèntric carrer Velázquez de la capital d'Espanya.

Tot i ser febrer no feia un excessiu fred a Madrid tot i que Protecció Civil alertava d'un episodi de fred i vent a tot el país. Part de la delegació andorrana hi havia arribat amb l'AVE i la resta amb avió perquè venia d'una altra ciutat europea. Es van allotjar en un hotel molt a prop de la Puerta de Alcalá i de l'ambaixada d'Andorra. A primera hora del matí una part de la delegació va anar a la seu diplomàtica i va ser allà on es va saber que l'avió que havia de portar el ministre espanyol d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos sortiria més tard del previst de Roma.

Per un moment un calfred va recórrer el cos d'alguns dels presents. Fins i tot es va escoltar la frase: "Hem esperat molt temps i a veure si encara ho haurem d'ajornar".  De fet l'ajornament va ser de només un parell d'hores i la comitiva es va desplaçar al Palacio de Santa Cruz, seu del ministeri espanyol. Allà hi havia diversos alts càrrecs i entre ells l'ambaixador d'Espanya a Andorra, l'urgellenc Eugeni Bregolat. Mentre arribava Moratinos, una guia va explicar la història de l'edifici que tenia molt més de sinistre que no pas de palau.

Havia estat una presó i a Madrid encara es conserva 'dormir bajo el angel' com a sinònim d'anar a la presó, en al·lusió a l'estàtua d'un àngel que hi ha a la façana de l'edifici, rememorant els seus dies amb aquesta funció. Un incendi el va destruir completament, tan sols la façana va salvar-se'n. Moratinos va arribar abans que es prolongués la llegenda negra de Santa Cruz.  La signatura va ser un moment històric i tota la tensió acumulada es va esvair a l'hora de sopar amb sushis. A l'endemà amb l'AVE, tornada a Andorra després de recuperar el cotxe a l'estació de Lleida-Pirineus.

La recuperació de l’edifici de Radio Andorra a Encamp va ser un procés molt llarg i complicat. Per a l'aleshores ministra d'Exteriors, Meritxell Mateu "van ser negociacions molt dures amb sang, suor i llàgrimes". Hi havia per una banda un tema enquistat a la Batllia des de feia una vintena d'anys i un govern espanyol que es malfiava, i molt, dels polítics andorrans com es va poder comprovar amb la visita aquell mateix any del ministre d'Ordenament Territorial a la seva homòloiga espanyola. Sortosament, Miguel Ángel Moratinos que tenia una excel·lent i cordial relació amb Mateu, va convèncer el Govern espanyol per a la signatura del conveni per a la cessió de l'edifici i d’altres béns de Ràdio Andorra que va quedar recollit en el BOPA número 91, del 23 de desembre de 2009.

El gener del 2009, Conxita Marsol, que en aquell moment exercia de portaveu de Govern i de ministra de Presidència va anunciar que el consell de ministres havia aprovat una signatura que va qualificar "d'important i positiva" ja que havia costat 10 anys de treball. Marsol va recordar que durant la visita de Moratinos el 2007 es va avançar molt, i que posteriorment Mateu havia fet diverses reunions que han permès que el 26 de desembre de 2008, el consell de ministres espanyol també aprovés la decisió de signar el conveni.

Ràdio Andorra és un edifici singular, amb uns valors històrics i arquitectònics excepcionals que han estat reconeguts oficialment amb la seva inclusió, l’any 2004, en l’Inventari general del patrimoni cultural d’Andorra. Ara amb l'arribada d'Andorra Turisme torna l'activitat.

 

Comentaris (1)

Trending